Hlavní obsah

Počet plánovaných bytů v hlavním městě již přesáhl 20 tisíc

Právo, kil

Celkem 20 765 nových bytů plánují v nejbližších letech vystavět v Praze developeři. Vyplývá to z poslední analýzy developerské společnosti Ekospol, která monitoruje pražský rezidenční trh z veřejně přístupných zdrojů – databáze EIA, webových prezentací developerských společností a konkrétních vyjádření developerů v médiích.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nových bytů by chtěli pražští developeři realizovat v městských obvodech Prahy 4, 9 a 10.

Článek

Téměř jednadvacet tisíc nových bytů plánovaných v developerských projektech s 50 a více byty znamená v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2011 meziroční nárůst o 16,4 %.

„Více vypovídající je ale srovnání s obdobím před dvěma lety, kdy se realitní trh po rekordním propadu začal znovu probouzet. Tehdy bylo plánováno okolo 15 tisíc nových bytů, takže plány developerů během dvou let vzrostly o téměř 40 %,“ upozorňuje Evžen Korec, předseda představenstva společnosti Ekospol.

Kde se bude stavět?

Nejvíce nových bytů by chtěli pražští developeři realizovat v městských obvodech Prahy 4, 9 a 10. Relativně velký objem nové výstavby je plánován také v Praze 5.

„Pokud porovnáme plánované projekty podle katastrálních území, která zhruba odpovídají jednotlivým městským částem, pak developersky nejatraktivnější osmička sestává z následujících lokalit: Uhříněves, Horní Měcholupy a Hostivař v Praze 10, Hloubětín a Letňany v Praze 9, Modřany v Praze 4, Stodůlky v pátém městském obvodě a trochu překvapivě i Žižkov v Praze 3. Ve všech těchto lokalitách přesahuje počet plánovaných bytů tisícovku,“ vypočítává Evžen Korec.

Nereálné plány

Za situace, kdy se na pražském trhu s novostavbami prodá ročně zhruba 3 až 3,5 tisíce nových bytů, logicky vyvstává otázka, pro koho se bude v nejbližších letech přes 20 tisíc nových bytů stavět. Podle Korcova názoru bude z těchto plánovaných bytů ve skutečnosti realizována méně než polovina.

„Nejdůležitějšími faktory jsou dostatek koupěschopné poptávky a také stabilita a kapitálová síla developerů. Přitom těch skutečně silných je v Praze jen pár. Již tato dvě limitující kritéria odsuzují přibližně polovinu plánovaných projektů k tomu, aby zůstaly jen na papíře,“ uzavírá Evžen Korec.

Reklama

Výběr článků

Načítám