Hlavní obsah

Opravy historického centra ve Slaném pokračují, další etapa bude stát 40 miliónů

Slaný (Kladensko)

Rozsáhlé opravy historického centra ve Slaném na Kladensku budou letos pokračovat na pěší zóně v Husově ulici. Vzniknou tam nové chodníky, silnice, veřejné osvětlení a kanalizace. Náklady se odhadují na více než 40 miliónů korun.

Foto: Archív, Právo

Masarykovo náměstí ve Slaném s městskou radnicí

Článek

Město připravuje tendr, práce by měly začít v květnu, řekl starosta Ivo Rubík (ODS). Město zatím opravilo za 31 miliónů korun Vinařického ulici. Celkem za revitalizaci z rozpočtu a dotací zaplatí 300 až 400 miliónů korun.

Práce na pěší zóně budou podle Rubíka rozděleny do několika částí. Husova ulice nebude uzavřena kompletně, aby v ní mohly být zásobovány obchody. Při opravách například zanikne podloubí v domě U Zmatlíků. Město a majitelé domu se na tom dohodli s památkáři. "To podloubí tam historicky nikdy nebylo, bylo uděláno vcelku nedávno," poznamenal Rubík.

Hlavním problémem oprav budou podle Rubíka práce na inženýrských sítích, které budou procházet v blízkosti základů historické Lounské brány. "Zvolili jsme nejsnazší řešení s minimálními zásahy do těch chodeb, archeologové tady nebudou mít moc možností pro své řádění, protože v podstatě kanalizace vede ve stávající linii," dodal Rubík. Archeologické průzkumy totiž zpomalují většinu staveb v centru města. Opravy Husovy ulice budou ukončeny na hranici Masarykova náměstí, kde by měla revitalizace centra podle starosty v budoucnosti pokračovat.

Studii revitalizace centra několik let připravoval tým architektů pod vedením Jaroslava Sýkory. Experti rozdělili Slaný na 22 celků, které budou opravovány postupně. Ulice historického jádra dlouho nikdo zásadněji nerekonstruoval. Stopy po posledních rekonstrukcích jsou podle architektů většinou nešetrnými zásahy do městské památkové zóny a vnášejí do ní cizí materiály či neodpovídající prvky městského mobiliáře.

Historické centrum Slaného je podle odborníků myšlenkově a stylově neutříděné, tvář ulicím stále vtiskává bývalé dopravní řešení, kdy Masarykovo náměstí sloužilo jako autobusové nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám