Hlavní obsah

Proti výstavbě větrné elektrárny na Benešovsku vznikla další petice

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti stavbě větrné elektrárny protestuje více než pět stovek lidí z obcí Kozmice či Teplýšovice na Benešovsku, mezi nimiž má velký větrník stát. Lidé z této oblasti sepsali už jednu petici a chystají druhou pro úřad Středočeského kraje, možná bude i referendum.

Foto: Novinky

Článek

Odpůrci větrné elektrárny také chtějí tlačit na zastupitele Kozmic, kteří by měli schvalovat změnu územního plánu nezbytnou pro výstavbu, aby pro větrník nevytvořili podmínky. Představitelé Kozmic větrník zatím stále chtějí.

„Máme obavu, že elektrárna bude mít negativní vliv na životní prostředí,“ odůvodnil odpor proti elektrárně starosta Teplýšovic Josef Škvor (bezp.). Minulý týden dokonce Teplýšovští demonstrovali na zastupitelstvu sousední obce. Podle dokumentace posuzující vliv elektrárny na životní prostředí je zařízení akceptovatelné. „Připouští ale, že naruší krajinný ráz,“ dodal starosta Škvor, podle něhož by se mělo ještě konat referendum. „Petici podepsalo přes pět stovek lidí, přitom asi 147 jich bylo z Kozmic, kde žije asi 250 lidí,“ dodal Škvor.

O elektrárně se bude rozhodovat především v sousedních Kozmicích, na jejichž území má větrník stát. Tamní starosta Josef Veleba (ODS) uvedl, že nyní budou muset na protesty nějak reagovat. „Měli bychom lidem znovu vysvětlit, že jim to nijak neuškodí. O tom už ale dávno mohli vědět, firma nás oslovila už v roce 2008 a po obci jsme rozdali stovku informačních bulletinů. Nikdo neprotestoval, až teď, když se do toho vložili Teplýšovičtí. Ono jde totiž hlavně o peníze. To byl i u nás důvod, proč jsme do toho šli. Pro obec to znamená, že bychom mohli dostat jeden milión po zkolaudování a pak dalších 20 let 200 tisíc korun ročně,“ uvedl starosta Kozmic Veleba.

Ten nyní plánuje další postup, jak místní přesvědčit o výhodnosti elektrárny. „Mohli bychom lidi autobusem dovézt na Havlíčkobrodsko, kde už takový větrník mají, aby se přesvědčili, že to nic nedělá. Pak bychom mohli udělat i referendum, i když jsem k tomu skeptický,“ dodal Veleba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám