Hlavní obsah

Náchod chystá obnovu Masarykova náměstí

Právo, Ludmila Žlábková

Vedení náchodské radnice intenzivně pracuje na přípravě rozpočtu na letošní rok. Schvalovat ho budou zastupitelé na únorovém jednání. Pracuje se také na přípravě letošních investičních akcí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Z prostranství za radnicí již zmizela vietnamská tržnice a začíná se bourat česká.

Článek

V souhrnu jde o projekty za 250 miliónů korun, na jejich financování se však má podílet více zdrojů, tedy nejen město, ale například i stát či soukromý sektor.

„Jednou z největších akcí bude rekonstrukce Masarykova náměstí. Nejedná se o generální opravu, spíš o změnu dopravy, která nepůjde středem okolo kostela, ale po obvodu. V okolí kostela vznikne klidová zóna,“ uvedl místostarosta Tomáš Šubert (bezp.). Následovat by měla rekonstrukce kašny, včetně jejího posunutí, snížen bude také počet parkovacích míst ze zhruba 248 na 177.

„Současně s dalšími plánovanými akcemi však řidičům nabídneme nová parkovací místa v blízkosti náměstí. Jedná se zejména o nových 90 míst v Tepenské ulici, která projde rekonstrukcí, a dalších asi 230 míst v plánované plhovské nákupní zóně na místě bývalé přádelny Tepna. Vyrostou tu nové obchody, kanceláře i byty,“ uvedl starosta Jan Birke (ČSSD). Parkoviště bude podle jeho slov veřejnosti k dispozici do doby, než na nich investor začne stavět další budovy.

Konec vietnamské tržnice

Asi 40 parkovacích míst vyroste také za budovou radnice. „Aktuálně je zde demolována vietnamská tržnice a poté přijde na řadu i česká, zmizí také objekt čp. 4. Místo toho tu bude vybudováno parkoviště a klidová zóna s novou zelení, fontánkou. Za radnicí vznikne nové sociální zařízení a přístavba výtahu, který i pro méně pohyblivé zpřístupní veškerá podlaží městského úřadu,“ dodal starosta.

Změny se připravují také v prostoru vlakového a autobusového nádraží. Město hodlá místo stávajících zastávek autobusů vybudovat před budovou železničního nádraží dvě kryté nástupní rampy se zhruba deseti autobusovými stání. Společný pro provoz vlaků i autobusů by měl být podle místostarosty Šubrta informační systém, jak cestujícím vlakem, tak autobusy bude sloužit společné zázemí v opraveném nádražním objektu.

Na projekt chce město podle Šuberta získat dotaci z regionálního operačního programu Severovýchod. „Chystá se také realizace sedmé etapy rekonstrukce veřejného osvětlení, zateplení tří mateřských školek a jedné základní školy, celkem za 19 miliónů korun, revitalizace břehových porostů v útesu od pivovaru po zimní stadión nebo výstavba schodiště na sídliště u nemocnice,“ vyjmenoval místostarosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám