Hlavní obsah

Obydlené obecní vily v Praze 10 zatím do aukce nepůjdou

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně na přelomu ledna a února mělo jít do elektronické aukce přes čtyřicet obydlených obecních vil v Praze 10, tzv. viladomů. Jejich nájemníci by nepřišli zkrátka jen v případě, že všichni založí firmu, která by dorovnala nejvyšší nabídku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vše se mírně odsune, ale nezdá se, že by obyvatelům domů pomohl primátor Bohuslav Svoboda (ODS), na něhož se obrátili. Lidé primátora požádali, aby Praze 10 viladomy sebral.

Jde o vily s nejvýše šesti byty, do tří nadzemních podlaží a s půdorysem blížícím se čtverci. Vršovická radnice je má jako spoustu majetku jen svěřené, nájemníci se chtějí dostat pod správu města. Nezdá se však, že by jim primátor pomohl.

Žádost „o zamezení neprůhlednému a diskriminačnímu způsobu nakládání majetkem svěřeným městské části“ se stovkami stran příloh dostal Svoboda už v prosinci.

„Je to mnohastránkový podrobný materiál, ve kterém mimo jiné žádáme primátora, aby domy byly vyňaty ze správy MČ Praha 10, což důkladně zdůvodňujeme,“ popsala Právu Milada Kotecká ze sdružení.

Jeho názor patrně obyvatele viladomů zklame. Svoboda tvrdí, že město do některých pravomocí jednotlivých radnic zasáhnout nemůže.

„Ten právní akt je velmi složitý, téměř nerealizovatelný, to, co navrhují. Je to věc, kterou jsem předal svým expertům, aby mi vypracovali stanovisko,“ řekl Svoboda.

Výhodná dohoda v nedohlednu

Zpětvzetí majetku svěřeného kdysi radnici by zvlášť politici ODS v Praze 10 chápali jako neadekvátní a bezprecedentní zásah do svých kompetencí. Předpokládají, že se k němu Svoboda neodhodlá. A tvrdí, že nemá proč.

„Domnívám se, že k tomu není důvod. Celá věc se v Praze 10 bude aktivně řešit v prvním čtvrtletí tohoto roku. Věřím, že řešení bude vyhovovat všem stranám,“ sdělil Právu místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS).

Podle rozhodnutí zastupitelů desáté městské části mohou nájemníci využít předkupní právo a dorovnat nejvyšší nabídku z elektronické aukce, pouze pokud sto procent z nich vytvoří právnickou osobu.

Sdružení Spravedlivé bydlení tvrdí, že jde o ustanovení diskriminační. Navíc není jisté, zda se to stávajícím nájemníkům podaří, protože je často o tom potřeba přesvědčit například nekoupěchtivé seniory. Jen tak ale získají 60 dní na to, aby sehnali peníze na dorovnání výsledku aukce.

Zisk z prodeje viladomů Praha 10 odhaduje na 460 miliónů korun, hodlá je investovat do opravy malešického penziónu. Elektronická aukce prý zajistí nejvyšší výnos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám