Hlavní obsah

Nové byty šly loni v Praze na odbyt

Právo, kil

V Praze se vloni prodalo 3455 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 28,4 % a zároveň rekord posledních čtyř let. Jasným stimulem poptávky bylo podle analýzy developerské společnosti Ekospol zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 % počínaje 1. lednem letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Loni šly na odbyt především byty s reálně nastavenou cenou.

Článek

„Vývoj v roce 2011 můžeme rozdělit na dvě poloviny. V prvním pololetí prodeje přibližně odpovídaly trendu předchozího roku, ve druhém ale došlo ke skokovému nárůstu. To byl právě efekt zvyšování DPH,“ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Podle Korce se ukázalo, že očekávání některých developerů, kteří si od zvýšení DPH slibovali především doprodání stovek dokončených bytů s nadsazenou cenou z dob realitního boomu, byla lichá.

Racionální přístup zákazníků

„Zákazníci se chovali racionálně a na odbyt šly především byty s reálně nastavenou cenou, tedy v drtivé většině případů do 50 tisíc Kč za metr čtvereční včetně DPH,“ vysvětluje Evžen Korec a dodává:

„Nyní bude zajímavé sledovat, jak se developeři poperou s novou realitou. Pokud někdo v koutku duše doufal, že se díky růstu DPH budou opakovat nejlepší léta realitního boomu, musí být zklamán. Trh ukázal, že přirozená úroveň poptávky po novostavbách v Praze je někde okolo hranice 3000 bytů ročně.“

Letos budou působit protichůdné tlaky

Letošní rok bude podle Evžena Korce především ve znamení boje největších developerů o tržní podíly. Na poptávku přitom budou působit navzájem protichůdné stimuly – na jedné straně předzásobení z konce loňského roku a možné obavy o vývoj ekonomiky, na straně druhé ale další plánované zvyšování spodní sazby DPH na minimálně 17,5 % a také končící proces deregulace nájemného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám