Hlavní obsah

Revitalizace Malešického parku bude podle místních zbytečně drahá

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakou tvář vtiskne rozsáhlá rekonstrukce Malešickému parku, ukáže výstava, která v pondělí začala v informačním středisku radnice Prahy 10.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Malešický park čeká obnova za více než 117 miliónů korun.

Článek

Revitalizace oblíbeného parku ve svahu, který vznikl v 70. letech minulého století a od té doby se žádné zásadní úpravy neudály, patří podle vedení obce k nejvýznamnějším obnovám veřejných prostranství v desáté části. Náklady přesahují 117 miliónů korun. Peníze půjdou převážně z evropských fondů. „Cílem úprav je vytvořit moderní rekreační centrum plné zeleně a možností k aktivnímu vyžití i odpočinku,“ uvedl starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

Práce by měly odstartovat v dubnu, nový areál by měl sloužit od začátku roku 2013. Zahradníci zlikvidují nemocné křoviny a vysadí přes 350 nových stromů.

Projekt, o kterém veřejnost na místě zevrubně informují velké tabule, počítá s okruhem pro cyklisty, hřištěm pro děti i handicapované, senior-parkem. Přibude 320 laviček, 60 odpadkových košů, stojany na kola či toalety. Plochu ozdobí vodní prvek s kaskádou nebo sluncem nabíjené noční osvětlení.

„Mně se to nelíbí, jsou to zbytečně vyhozené peníze. Nechal bych to takhle v přírodní verzi,“ řekl na místě Právu muž, který se představil jako Karel. Myslí si, že nové prvky stejně časem zničí vandalové. „Nevím, jestli to někdo uhlídá,“ přemítá. Drobné úpravy by podle něj bohatě stačily. To samé si myslí i Věra Kratochvílová, která v Malešicích bydlí od roku 1973. „Přijde mi to jako zbytečné plýtvání penězi. Park je v celkem slušném stavu, stačilo by třeba přidat dětské hřiště a ten slibovaný vodní prvek,“ řekla Právu, když s vnučkou venčila svého psa.

Cílem úprav je vytvořit moderní rekreační centrum
Milan Richter, starosta Prahy 10

Zato mladá maminka Jana, která se do Malešic přistěhovala teprve před rokem, se na avizované změny těší. „Doufám, že to tu bude lepší než teď. Určitě by tu mohlo být víc zařízení pro děti,“ poznamenala mezitím, co pobíhala mezi houpačkami a pískovištěm za svojí asi tak dvouletou holčičkou Nany.

Rozsáhlou obnovu Malešického parku lze sledovat také na zvláštních webových stránkách www.malesickypark.cz. Tam se lidé dozvědí, které části areálu jsou kvůli pracím zrovna nepřístupné. Každý únorový čtvrtek bude u parku stát informační stánek, kde pracovníci radnice poskytnou další informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám