Hlavní obsah

V pražských Malešicích se konečně dočkají slibovaných služeb a obchodů

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rušné staveniště, nad kterým čnějí čtyři vysoké jeřáby, se proměnil léta zpustlý pozemek před poliklinikou Plaňanská v Praze 10. Za dřevěnou ohradou, kterou z hlavní ulice zpestřil velký obraz temně modrého moře, skalnatých útesů a tropického pralesa, vyrůstají bytové domy. V přízemí vzniknou prostory pro služby, jež tato část Malešic dosud postrádá.

Foto: Lucie Fialová, Právo

V první etapě vyrůstají v Malešicích tři budovy.

Článek

„Už to tady mělo být dávno,“ řekla Právu starousedlice Marie Zelenková, která bydlí jednu stanici autobusem odtud. Jediné, co ženě, jež se při chůzi opírá o dvě francouzské hole, momentálně vadí, je, že stavba značně ztížila cestu ke zdravotnímu středisku, kam chodí poměrně často.

„Fakt je, že v okolí žádné služby a pořádné obchody nemáme a musíme dojíždět,“ konstatovala doktorka z polikliniky, která se bojí, že až nové budovy povyrostou, bude v ordinacích velká tma. Prodavačka z malého obchodu smíšeným zbožím, který se nachází v přízemí penziónu hned naproti rozestavěnému areálu, poznamenala, že kvůli omezenému pohybu v souvislosti se stavbou jí ubyli zákazníci. Jako místní obyvatelka je ale ráda, že projekt vzniká.

Přeplněný prostor?

Zato dvě přítelkyně venčící psa, které v Malešicích bydlí 40 let, rády vůbec nejsou. „Je to hrůza,“ shodly se Miloslava Řeháčková a Irma Záveská. Vadí jim například zrušení parkoviště přímo před zdravotnickým zařízením. Myslí si, že nový areál stojí moc blízko poliklinice. Místo je podle nich přeplněné. „Bytů je všude strašně moc, nikdo je nekupuje, protože jsou drahé. Služby a obchody nám žádné nechybějí,“ odmítají projekt. Upozornily, že sídliště obývají především starší lidé, kteří si stejně nebudou moct dovolit za služby zaplatit.

Radnice Prahy 10 projekt vítá. Se zástavbou se počítalo už při projektování sídliště. Návrhů se v minulosti objevilo několik, žádný se dosud nepodařilo uskutečnit. Naposledy z plánu sešlo kvůli finanční krizi. „Myslím, že tady služby a obchody chybějí,“ reagoval pro Právo místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS).

Společnost, která ByTy Malešice staví, uvedla, že snahou je vytvořit harmonické podmínky pro bydlení. Lidé se dočkají obchodů, kadeřníka, lékařů, banky. Projekt zahrnuje dvě etapy. V každé vyrostou tři budovy. Některé až s dvaceti patry. V první fázi přibude 286 bytových a nebytových jednotek. Kolaudace se předpokládá v lednu 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám