Hlavní obsah

Zámek v Přerově nad Labem získá soukromý vlastník

Právo, Petr Janiš, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renesanční zámek z konce 14. století v Přerově nad Labem na Nymbursku prodává Český rozhlas soukromému vlastníkovi. Zejména místní lidé ale namítají, že zámek už nikdy nebude přístupný veřejnosti, jak by si mnozí přáli.

Foto: Profimedia.cz

Mezi majitele zámku v Přerově nad Labem patřil i císař Zikmund.

Článek

Zámek je v sousedství přerovského skanzenu a pro turisty by se tak mohl v ideálním případě stát dalším místním lákadlem.

Kromě toho například místostarostka Přerova nad Labem Irena Gregárková (ODS), středočeská poslankyně a místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) či vedení Středočeského kraje poukazují na to, že rozhlas získal zámek v roce 1982 od státu za korunu. Klasnová připustila, že by do zámku rozhlas musel hodně investovat, zatím to podle rozhlasu bylo 20 miliónů korun, ale s prodejem nesouhlasí.

„Mám obavu, co by se zámkem bylo, kdyby se prodal. Leží uprostřed obce a nemyslím, že by podnikatel pro něj našel využití. Veřejnoprávní instituce by o něm měla smýšlet jako o kulturní památce,“ řekla Právu Klasnová. O zámek má dál zájem Středočeský kraj. Rozhlas ale nabídku nepřijal.

„Právně je prodej v pořádku, ale jde o morálku,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková. Podle ní trvá dlouhodobá nabídka kraje na odkoupení zámku. Kraj nabídl částku kolem 10 miliónů korun. Podle dřívějších vyjádření hejtmana Davida Ratha (ČSSD) by v zámku mohla být například pobočka Polabského muzea. S převodem na kraj by souhlasila i místostarostka Gregárková.

„Veřejnoprávní a státní instituce by se měly domluvit na nějaké rozumné ceně, a ne na tržní. Hlavním kritériem by měla být využitelnost zámku pro veřejnost. Měl by jí sloužit dalších 50, 100, 500 let,“ reagovala pro Právo Gregárková.

Nikdo neví, co nový majitel se zámkem udělá

Podle Českého rozhlasu by nemovitost měla získat Jana Válková, kterou při jednáních zastupuje bývalý ředitel vnějších vztahů ČT Martin Švehla.

Podle Klasnové by zájemce měl zaplatit asi 20 miliónů korun. Rozhlas tvrdí, že zájemce nabízí kupní cenu odpovídající tržní hodnotě nemovitosti uvedené ve znaleckém posudku.

„Nepředložil ale žádný záměr jeho využití, není jasné, zda budou zámek a jeho okolí přístupné veřejnosti či jaká bude garance, že se z památky nestane časem ruina,“ uvedla Klasnová.

Radu Českého rozhlasu ve středu vyzvala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví, aby smlouvu o prodeji neschválila. Mluvčí rady Tomáš Ratiborský potvrdil, že rozhlas zámek prodat chce. Podle něj projednávání smlouvy na programu rady není, nevyloučil ale, že vedení rozhlasu ji radě předloží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám