Hlavní obsah

Lávka ve Strakonicích se stala nejlepší novostavbou roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub Za starou Prahu vyhlásil za nejlepší novostavbu roku v historickém prostředí lávku u Strakonického hradu od architektky Ivety Torkoniakové, které se podle památkářů podařilo nejlépe propojit současnou architekturu s historickou zástavbou. Druhé místo patří obchodnímu domu Kamila Mrvy v Rožnově pod Radhoštěm, na třetím místě se umístily hned dva projekty - vinařství Krásná hora architekta Tomáše Havlíčka a nová budova Fakulty architektury ČVUT v Praze z ateliéru Aleny Šrámkové.

Článek

"Já jsem moc ráda, že si porota všimla, že architekturu netvoří jen domy a budovy, ale také mosty. Protože i na nich se my architekti něco natrápíme," komentovala své vítězství Torkoniaková, v pořadí již osmá laureátka tradiční ceny památkářů.

V předchozích ročnících si cenu odnesla řada architektonických děl, včetně rodinných domů, sakrálních staveb či kancelářských komplexů.

Nejlépe se novostavbu do historické zástavby podařilo v minulosti umístit například autorům kancelářského centra Portheimka nebo Národní technické knihovny v Praze 6 Dejvicích. "Často budovy, například na vesnicích, fungují jako určitý vzor. Nejde ale o to, aby staré zástavbě konkurovaly. Mají doplnit a obohatit," napsal k letošním výsledkům historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha.

"I disharmonický prvek může být součástí harmonického celku. Podle principu jin a jang, kde architekti a památkáři jsou právě těmito protikladnými prvky. Jde o dvě stránky jednoho celku - architektury. Jedna ji tvoří a druhá ji chrání," dodala předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Pečková.

Klub Za starou Prahu je občanské sdružení, které se od svého vzniku v roce 1900 věnuje ochraně památek v Praze. Nové stavby - nejen v české metropoli - svými výročními cenami s přestávkami oceňuje bezmála deset let.

V současné době čítá klub přes 1000 členů. V jeho čele stojí rada, složená převážně z historiků umění, architektů a urbanistů. V poslední době se klub věnuje například boji za zachování rohového domu na Václavském náměstí, kterému hrozí demolice.

Celkem bylo nominovaných šest staveb. Mezi nimi byla také administrativní budova na Smíchově od Jiřího Stříteckého a Martina Krupauera a kavárna Fara Klentnice od Marka Štěpána.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám