Hlavní obsah

Sochy Viktorií musely pryč z pražského Čechova mostu, budou se rekonstruovat

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři žluté sloupy bez ozdob zůstaly po víkendu čnít k nebi na Čechově mostě v Praze 1. Bronzové sochy Viktorií, které je víc než jedno století krášlily, totiž postupně zmizely.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

První ze čtyř soch Viktorií určených k opravě sundává jeřáb z podstavce na Čechově mostě v Praze.

Článek

Na vině byla postupující koroze a oslabení kotevních prvků. Umělecká díla čeká v blízké době kompletní rekonstrukce. Opravy na místě by je už nezachránily, a tak musely ze svého letitého stanoviště pryč.

Specialisté začali v sobotu na straně u právnické fakulty a pokračovali v neděli dopoledne na druhém břehu. Sejmutí neprovázely žádné zádrhele ani omezení dopravy. Jen na několik okamžiků tudy kvůli bezpečnosti nemohli projít chodci.

Úplně první šla na řadu socha na pravém sloupu, z pohledu od hotelu Intercontinental. Lidi nezvyklá operace docela zaujala, hloučky cizojazyčně mluvících turistů postávaly okolo, i když byla docela zima, fotily a napjatě sledovaly počínání pětice specialistů ve výše 17,5 metru. Každou sochu, jež třímá v rukou zlatou ratolest, u podstavce drželo čtyřicet šroubů, které museli odvrtat. Ke slovu se dostala i rozbruska, takže čas od času z vrchu sršely jiskry. Tunovou sochu vysokou přes tři metry pak muži v montérkách upoutali pevným lanem přímo pod poprsím a jeřáb ji pomalu snesl do připraveného nákladního auta, které zastavilo na nábřeží.

Rekonstrukce začne příští rok

Z Prahy odjely do depozitáře Galerie hlavního města Prahy v Buštěhradu. Nezbytná rekonstrukce děl by měla začít příští rok. Náklady na opravy se odhadují v řádech miliónů korun a měly by trvat několik měsíců.

„Konkrétní cena i doba opravy vyplyne z výsledků výběrového řízení,“ konstatoval mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek. TSK počítá také s opravou poškozených částí Čechova mostu, který veřejnosti slouží od června 1908.

Lešení kolem sloupů zatím zůstalo, zmizet by mělo tento týden, dodal Mrázek.

Čechův most je nejkratším z mostů vedoucí přes Vltavu v Praze. Měří 169 metrů, šířka činí 16 metrů. Odborníci se shodují, že patří k nejhezčím. Výzdoba je pozoruhodná jak svým rozsahem, tak kvalitou provedení. Bronzové postavy stvořil sochař Antonín Popp. Na mostě jsou dále čtyři sochy hyder, dva světlonoši, přes tři stovky měděných medailonů, osm bronzových váz, 330 metrů železného zábradlí a ornamentální výzdoba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám