Hlavní obsah

Pražské gotické sklepy ve Spálené čekají na verdikt

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna na postu ministra kultury se může promítnout i do osudu sklepů pod dvěma bývalými domy ve Spálené ulici v Praze 1. Dnes je zde ohrada okolo staveniště Copa Centra a úzký průchod k metru. Ministerstvo za kulturní památku prohlásilo jen část gotických sklepů, zbytek – sklepy pod bývalými domy č. 72 a 73 ve Spálené – čeká na verdikt rozkladové komise.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na místě archeologických vykopávek zřejmě brzy vyroste multifunkční Copa Centrum.

Článek

Její členové se nyní možná na čas zbaví politického tlaku či zadání, vždyť sklepy přežily v 80. letech minulého století i budování metra. Investor stavby může na některých místech poměrně velikého pozemku pomalu obnovit práce. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) stavební úřad Prahy 1 mohl povolit práce v částech staveniště, které se sklepy nesouvisejí.

„Projekt je upravován tak, aby došlo k zachování archeologických hodnot. V jakém rozsahu, je dáno dohodou,“ řekl Lomecký. Harmonogram stavby tak jako tak nabere skluz.

Jenže archeologové u stanice metra ještě neskončili, práce jen přerušili. „Žádná ze zúčastněných stran dodělání výzkumu nezpochybňuje a počítá s tím,“ sdělil Právu Jaroslav Podliska, který vede archeology pražského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Odkryté sklepy, které se už staly kulturní památkou, je třeba provizorně zajistit před deštěm a sněhem.

Udělat to musí investor, přičemž polovinu ve společnosti Copa Centrum Národní letos v létě koupila za 3 milióny eur (asi 75 miliónů korun) přes své firmy společnost Czech Property Investments s předsedou představenstva Radovanem Vítkem, známým např. z kauzy Sazka.

Sklepy se prozatím zakonzervují

Investor podle své mediální zástupkyně Karin Cífkové nečeká, že nové rozhodnutí ministerstva přinese zásadní zvrat. Ovlivní prý poměrně malou část projektu, jen několik set metrů v podzemí z 50 tisíc metrů čtverečních celkové plochy.

„Změny se nyní zapracovávají do projektové dokumentace. Sklepy budou v souladu s požadavky a instrukcemi NPÚ zakonzervovány. Vlastní výstavba by měla být zahájena v průběhu prvního čtvrtletí 2012 a měla by trvat necelé dva roky,“ sdělila Právu Cífková.

Investor však musí svou představu o sklepích ještě konkretizovat a poslat památkářům z NPÚ. Ti ale závěrečné slovo mít nebudou. „Odbor památkové péče magistrátu vydá závazné stanovisko k podobě prezentace a uchování památkově chráněných sklepů v současné novostavbě, kterou musí majitel památky respektovat ve svém projektu,“ konstatoval Podliska.

Mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík už dříve řekl, že by „památkově chráněné sklepy měly být podobně jako v 80. letech zabetonovány a takto zakonzervovány pro budoucí generace“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám