Hlavní obsah

V Liberci má vyrůst velké zábavní centrum za 400 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Liberci se chystá výstavba obřího zábavně vědeckého centra, které bude stát více jak 400 miliónů korun. Samotné náklady na stavbu čítají 330 miliónů, 80 miliónů bude stát vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Benešovo náměstí v Liberci

Článek

Nové centrum zábavného poznání vyroste v Liberci proti Centru Babylon na místě zchátralého areálu bývalé Desty. Část objektů projde rekonstrukcí, v areálu ale vyroste i zcela nová budova. Betonový monolit bez oken má být inteligentním pasivním domem bez radiátorů a klimatizace. Vytápění mají zajistit tepelná čerpadla. Dvě samostatná křídla propojí pětipodlažní prosklená věž tvarem připomínající chladicí věže elektráren.

Autoři projektu se inspirovali v obdobných zařízeních v západní Evropě i zámoří, srovnávat se chtějí například s obdobným vědeckým centrem La Villette v Paříži. Liberecké centrum nabídne mimo jiné planetárium, ale také nejmodernější exponáty popularizující vědu. Návštěvníkům centrum nabídne i simulátor velkého třesku nebo průlet galaxií, umožní nahlédnout do nitra lidského těla a poznat, jak funguje lidský mozek. "Část expozic vznikne ve spolupráci s libereckou univerzitou," řekl Pavel Coufal, ředitel společnosti, která stavbu připravuje.

Stavba nového zábavního centra by měla začít na jaře příštího roku a slavnostní otevření je naplánováno na březen 2014. Podle odhadů by mohlo v prvních letech centrum ročně navštívit kolem čtvrt miliónu lidí, v dalších letech Coufal očekává, že návštěvnost poroste. Labyrint Bohemia už má s podobnými projekty zkušenosti, od roku 2007 buduje a provozuje v Centru Babylon muzeum zábavného poznávání IQpark. Loni ho navštívilo téměř 130 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám