Hlavní obsah

Rekonstrukce unikátní rozhledny na Klínovci začne v příštím roce

Boží Dar (Karlovarsko)

Rekonstrukce unikátní rozhledny na Klínovci, nejvyšším vrcholu Krušných hor, začne patrně příští rok v květnu. Boží Dar jako vlastník objektu už získal evropskou dotaci a ještě letos vypíše výběrové řízení na stavební firmu. Vlastní práce začnou hned, jak to počasí na jaře dovolí. Odhadované náklady na opravu věže jsou kolem 20 miliónů korun, sdělil ČTK starosta Jan Horník.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Klínovecká rozhledna je kvůli havarijnímu stavu nepřístupná.

Článek

Ze stavebního průzkumu před zahájením oprav vyplynulo, že původní stavbu je nutné rozebrat doslova kámen po kameni, podotkl starosta. Její špatný stav a velmi špatná stabilita jiný postup nedovolují. Po rozebrání stavby nejdříve vznikne jakýsi vnitřní betonový tubus a ten bude poté obložen kamením. To by mělo zajistit nejen dokonalou stabilitu rozhledny, ale také její odolnost vůči drsnému podnebí," konstatoval starosta.

Obnova klínovecké rozhledny, která je řadu let kvůli havarijnímu stavu nepřístupná, by měla trvat do roku 2013. Podle Horníka to nelze dříve stihnout vzhledem ke krátké stavební sezóně v Krušných horách. Pokud nebudou problémy s výběrovým řízením, pak se řemeslníci objeví u věže příští rok hned, jak sleze sníh. "Osobně to ale odhaduji tak na květen. A dělat budou do konce října. Pak už obvykle sněží," dodal starosta.

Rozhledna na Klínovci vznikla v roce 1884. Tehdy ale byla špatně založena, takže se postupně odklonila od své svislé osy téměř o půl metru. Po odkrytí betonového nástřiku, kterým byla před mnoha lety opravena, začaly ze stavby vypadávat jednotlivé kameny a hrozilo, že by se mohla zhroutit. Na opravu ale čeká i hotelový areál, který s věží sousedí. Náklady na jeho obnovu jsou mezi 200 až 300 milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám