Hlavní obsah

Zámek Oltyně půjde do dražby za 25 miliónů korun

Oltyně (Táborsko)/Praha

Novorenesanční zámek Oltyně na Táborsku, který byl v držení rodu Křižíků, půjde do dražby za necelých 25 miliónů korun. Donedávna byl k mání za téměř dvojnásobek, majitel ho prodával za 45 miliónů korun. Dražba bude na začátku příštího roku s nejnižším podáním 24,9 miliónu korun. Znalecký posudek ovšem stanovil hodnotu předmětu dražby na 42 miliónů, řekl v sobotu ČTK obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Foto: Štěrba Martin, ČTK

Novorenesanční zámek Oltyně

Článek

Zámecký areál stojí zhruba deset kilometrů od Tábora. Nachází se na pozemcích o celkové rozloze 76 855 metrů čtverečních. Kolem zámku je anglický park, v němž je bývalá myslivna přebudovaná na restauraci a někdejší sýpka přestavěná na konírnu a rybník. Zámek, který majitel v letech 2000 až 2006 rekonstruoval, je v dobrém technickém stavu.

Obec Oltyně patřila k hradu Příběnice a první zmínka o ní je z roku 1378. Novorenesanční zámek postavil tehdejší majitel panství Josef Fellner z Feldeggu. Sňatkem Anny Fellnerové z Feldeggu se synem vynálezce Františka Křižíka Janem přešel zámek do držení rodu Křižíků. Ve 30. letech 20. století byla na zámku anglická dívčí kolej.

V roce 2000 se po vyřízení restitučních záležitostí a převodu majetkového podílu od strýce Jana Křižíka z Massachusetts stal majitelem oltyňského zámku Křižíkův prapravnuk, Čechoameričan Jiří Bárta. Na podzim 2006 se manželé Bártovi rozhodli převážně zrekonstruovaný zámek opustit. V současnosti ho spravuje agentura Top Lady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám