Hlavní obsah

Růst DPH přežijí ve stavebnictví jen ti silnější

Právo, Karel Kvapil

Předpoklad, že ohlášené zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty letos pobídne Čechy k nákupu nových bytů, nevyšel. Trh spíše než strach z vyšších daní drží při životě nízké úrokové sazby úvěrů a stavbaři se musejí připravit na hubenější roky. A s nimi i řada řemesel a profesí, které se stavebnictvím přímo či nepřímo souvisejí.

Foto: Profimedia.cz

Rok 2012 přinese růst snížené sazby daně z přidané hodnoty ze současných 10 procent na 14 procent.

Článek

„Možná lidé do poslední chvíle nevěřili, že politici navýšení daně opravdu schválí, možná s nákupem otáleli v důsledku očekávání další ekonomické krize nebo si prostě jen vybírají z již postavených nemovitostí,“ říká David Mencl, generální ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Tisíce volných bytů

Poslední důvod trápí hlavně developery, kteří se soustřeďují na bytovou výstavbu. Vysoké ceny, za něž se stavělo v době před krizí, způsobily, že jenom v Praze je v současnosti více než 7000 volných bytů. U nové výstavby se již náklady snižují, ovšem developeři si mohou nechat zdát o situaci minulých let, kdy byla většina bytů prodána dřív, než se koplo do země.

Nejvíce postiženy jsou projekty, které se nestihnou dokončit do konce roku. Rok 2012 přinese nárůst snížené sazby daně z přidané hodnoty ze současných 10 % na 14 %, a i když se předpokládá, že developeři a dodavatelé obětují na udržení cen část svých marží, klienti mohou s nákupem ještě váhat.

Rozhodne postoj bank

Developeři samozřejmě situaci na trhu sledovali a s výstavbou dalších bytových komplexů vyčkávali. Protože už ale měli zajištěné úvěry, museli začít stavět, takže na již přesycený trh se valí další projekty. Aby byly vůbec prodejné, je nutné snížit cenu za m2. A do toho přijde skok v podobě 4procentního nárůstu DPH. Ekonomická situace developerů proto rozhodně není jednoduchá. Hodně bude záviset na tom, jak se v danou chvíli zachovají banky.

„Pokud budou trpělivé, firmy to většinou zvládnou. Jakmile ale budou chtít dostat své peníze rychle zpět, lze očekávat na trhu neklid, který zasáhne celou oblast stavebnictví. Marže i ceny se budou minimalizovat, aby se bankám vrátilo aspoň něco, což samozřejmě ne všechny developerské firmy unesou a některé budou muset svou činnost ukončit. Na ně jsou ovšem navázané stavební společnosti, které realizují zakázky, dodavatelé materiálu a další lidé,“ vysvětluje David Mencl.

Češi trochu zaspali

Krize zasáhla i stavitele rodinných domů, kteří ale staví většinou na zálohovanou zakázku, takže nemají peníze blokované v neprodejných projektech.

„Mám pocit, že Češi s rozhodnutím stavět trochu zaspali. Růst poptávky jsme zaznamenali až v druhém pololetí, kdy dokončení domu do konce roku není reálné, takže klienti již zvýšené DPH neuniknou,“ komentuje situaci David Mencl.

Zástupce Ekonomických staveb však přiznává, že na firmu jejich typu má změna daně výrazněji menší dopad v porovnání například se zvyšováním úrokových sazeb hypoték. A ty jsou v současnosti na předkrizové úrovni, takže pro lidi je pořízení domu dostupnější.

Budoucnost je v rukou státu

Zvýšení DPH ovšem nezasáhne jen ty, kteří si chtějí pořídit nemovitost, ale téměř všechny občany. Důležité proto podle Mencla bude, jak se stát rozhodne se získanými penězi naložit. Pokud je investuje do projektů, které podpoří místní dodavatele a výrobní podniky, a díky tomu se znovu nastartuje ekonomika, bude to správné řešení. Jestliže však vláda finance použije na látání děr ve státním rozpočtu, dojde naopak k přidušení ekonomiky.

„Myslím si, že nemá smysl zvýšení DPH démonizovat. V současnosti existují mnohem horší problémy, které musí firmy řešit, například špatně fungující soudy nebo problematický zákon o oddlužení, kvůli němuž mnoho firem přichází o své pohledávky,“ popisuje Mencl, co podnikatele nejvíce trápí.

Reklama

Výběr článků

Načítám