Hlavní obsah

V Kladně vznikl spor o zástavbu náměstí

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně zajímavý pozemek bude co nevidět volný pro investory v Kladně. Tamní náměstí Svobody, vzdálené jen pár stovek metrů od centra města, je připravené na zástavbu. Už nyní se kvůli němu přou místní politici.

Článek

Vedení města tvrdí, že zatím není nic rozhodnuté a definitivní, ale podle opozice se objevil investor, který tvrdě prosazuje své zájmy. „Zástupce investora obchází všechny politické kluby a snaží se je přimět, aby jeho plány přijaly. Naštěstí se nám první návrh zatím na zastupitelstvu podařilo shodit, protože nebyl v souladu s územním plánem, ale obáváme se, aby rada města neušila na míru podmínky, v tichosti nevyvěsila záměr na úřední desku. Pak by se mohl přihlásit tento jediný zájemce, kterému to bez dalšího výběru přiklepnou,“ upozornil opoziční zastupitel Milan Volf (Volba pro Kladno).

Vedení města připustilo, že zájemce radnici se svým záměrem na výstavbu multifunkčního domu s komerčními prostory, byty či garážemi oslovil. „Probíhají nezávazná informativní jednání. Záměr města zastavět tento pozemek trvá a bude vyhlášeno výběrové řízení,“ ujistil mluvčí radnice Vilém Frček.

Opozici se záměry prozatím jediného zájemce o prostranství příliš nelíbí. „Vycházejí tam ceny, za které by byly byty či garáže neprodejné. Naším cílem je to, aby město vyhlásilo architektonickou soutěž a vybralo nejlepší návrh. Je to zajímavý prostor, kterého se nemusí město zbavovat, ale mělo by si vybírat, a ne přenechat pozemek jedinému zájemci, který se sám přihlásil,“ nabádal Volf. Ten připomněl, že nedávno se konala i architektonická soutěž pro studenty, z níž vzešly velmi zajímavé návrhy na využití náměstí.

Město je ale zatím nebere v potaz. Uspořádat urbanisticko architektonickou soutěž doporučila i Česká komora architektů (ČKA). „Je to možnost, jak transparentní a kontrolovatelnou formou ověřit možnosti zástavby a reálnost využití takto významných a exponovaných poloh. Tím spíš, že se jedná o pozemky města, může si město stanovit podmínky pro výstavbu,“ uvedla ve stanovisku ČKA její právnička Eva Faltusová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám