Hlavní obsah

Po Žižkovi je na řadě rekonstrukce Husova pomníku na Staroměstském náměstí

Právo, Petr Janiš

V zimě má padnout definitivní rozhodnutí o rozsahu opravy secesního bronzového pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Jeho útroby jsou zkorodované, stejně jako zrezly u Žižkovy sochy na Vítkově.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zatím je za Husovým pomníkem ohrada, a pokud se najde sponzor, zakryje ho na jaře reklamní plachta.

Článek

Komise, která má náměstí na starosti, bude řešit, zda se u pomníku mají znovu zprovoznit plynové hořáky a vodní prvky. A vyjasnit by se měla otázka reklamní plachty. Městská galerie, pod niž sochy ve veřejném prostoru spadají, reklamu obhajuje jako zdroj příjmů.

Petra Hoftichová z Galerie hl. m. Prahy odhaduje náklady na restaurování Husa asi na 15 miliónů korun. Město už přislíbilo, že se na financování restaurátorských prací bude postupně podílet. Kdyby mistra Husa zahalila reklama, nemusel by být příspěvek na práce, které mají trvat dvě tři sezóny, tak vysoký.

„Je jasné, že reklama všechny náklady nezaplatí. „Krize doléhá i na tento obor, teď tolik kvalitních inzerentů zase není. Ale s informací o sponzorovi bychom neváhali,“ uvedla Hoftichová s tím, že o reklamní plachtě ještě musejí rozhodnout magistrátní památkáři. Stavební zákon stanoví, že opravovaný objekt musí být zakryt sítí kvůli prachu.

Základem potisku má být informace o tom, co je za plachtou. Nyní se před zimou ještě zjišťuje stav Husova kamenného podstavce, stav sochy se zkoumá od roku 2007. I výsledky současného průzkumu napovědí, jaká investice bude potřeba.

Problémem je vnitřní koroze spojů

„Do většiny velkých plastik jsme se léta nepodívali. Začíná se řešit vnitřní konstrukce velkých kompozic,“ poznamenala Hoftichová. Hus potřebuje vzpěru, aby se mohl směle rozhlížet po Staroměstském náměstí. Ani stav této vnitřní výztuhy není nejlepší a je třeba vyřešit odvodnění sochy. Uvnitř je mnohem větší vlhkost než v exteriéru. Bronzový povrch velká poškození zatím neutrpěl, i když je oblíbeným místem pro holubí hrátky.

Husův pomník stojí na Staroměstském náměstí od roku 1915. Asi tři roky zde byl s Mariánským sloupem, který v listopadu 1918 strhl.

O stavbu Husova pomníku asi 25 let usiloval zvláštní spolek vedený Vojtěchem Náprstkem.

K jeho ustavení vedl výrok prince Karla Schwarzenberga, který na podzim roku 1889 v zemském sněmu husity označil za bandu lupičů a žhářů. V konkurenci dalších návrhů zvítězila secesní představa Ladislava Šalouna. Po sto letech by mělo být jeho dílo opraveno.

Reklama

Související články

Na Vítkově opět stojí zrestaurovaný Žižka

Restaurátoři v pondělí večer slavnostně odhalili bronzový pomník Jana Žižky z Trocnova na Vítkově. Žižka stanul na památné hoře po měsících rekonstrukce...

Výběr článků

Načítám