Hlavní obsah

Městské byty v Praze se mají prodat beze slev

Právo, Petr Janiš

Prodej městských bytů v Praze družstvům, která vytvoří alespoň 60 procent jejich nájemců, bude mít čtyři etapy. O slevách pro kupující město vážně neuvažuje.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Pracovní materiál radního Petra Dolínka (ČSSD), který má Právo k dispozici, předpokládá, že se začne s necelými asi 1200 byty v Praze 5 a 8, v Košířích, Hlubočepech a v Libni. Družstva by měla kupovat celý dům i s pozemkem. Město hovoří o tzv. technologických a funkčních celcích. S domem a jeho pozemkem, jejichž cenu odhadne znalec, se mají prodat „funkčně související pozemky a stavby“.

Posudky mají zhodnotit stav a znalci řeknou, jaká je cena obvyklá v čase a místě. Pokud družstvo nevznikne, nebo o koupi projeví zájem menší část zájemců, měl by se obchod realizovat pouze „v odůvodněných případech“.

Celkem městu patří asi 10 900 bytů v 616 bytových domech, nejvíce jich je na Černém Mostě. Přes 4200 bytů prodat nelze. Stavěly se totiž ze státní dotace, kterou spravoval fond obnovy a modernizace městských a obecních bytů. Proteklo přes něj asi 160 miliónů korun, poslední splátku za byty v Petrovicích fond odeslal letos v lednu a zastupitelé ho v září zrušili.

Nové sociální bydlení

Dolínek zdůrazňuje, že výnos, který město čeká v řádu miliard, bude vázán na investice do další výstavby. Město by tedy zdroje nemělo zapojovat do rozpočtu, i když o něm rozhodnou zastupitelé. Ti s prodejem bytů už souhlasili. Co a kde se bude stavět, ještě není zcela jasné. Programové prohlášení radních však počítá s tím, že do konce volebního období v Praze vyrostou stovky malometrážních bytů. Výstavba se zastavila okolo roku 2002.

„Výtěžek z prodeje bude určen hlavně na nové sociální bydlení,“ řekl Dolínek. Otázkou je, zda nabídka stovek bytů, jejichž údržba nemá vysávat městskou kasu, pokryje po skončení deregulace nájemného poptávku.

Podle šéfa finančního výboru Petra Hulinského (ČSSD) by nové byty měly být určeny pro lidi, kteří nejsou schopni dosáhnout na tržní bydlení.

„Abychom byli schopni zajistit bydlení pro občany, kteří pomoc města potřebují, stejně jako bydlení pro zdravotníky, učitele, hasiče a policisty, které naopak potřebuje Praha, musíme změnit strukturu bytového fondu a reagovat především na zvýšení poptávky po malometrážních bytech. Chceme přispět k naplnění potřeb seniorů, mladých rodin, zdravotně postižených a nízkopříjmových spoluobčanů,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám