Hlavní obsah

Pestrobarevné lentilky oživí letňanské sídliště

Právo, Lucie Fialová

Letňanská radnice se před časem obrátila na architekty, aby popřemýšleli, jak nejlépe oživit nejvíc omšelou část zdejšího sídliště. Nechala jim úplně volnou ruku a oni mezi oprýskané paneláky rozsypali pestrobarevné lentilky.

Článek

Tak nazvali různobarevné ostrůvky, na něž nakreslili třeba dětské hřiště, odpočinkové plochy, skateboardovou rampu, kluziště, obří šachy, horolezeckou stěnu nebo třeba boxerský ring.

„Auta jsme vyhodili a zaparkovali je po obvodu sídliště. Přeorganizovali jsme systém pěších tras, vytvořili náměstí a boulevard procházející sídlištěm k autobusové zastávce. Chtěli jsme vytvořit takovou obývací zahradu pro lidi z paneláků,“ shrnul novinky Marek Šinágl za tým architektů z MiO Architects.

Změna, jež má místu vtisknout řád, se dotýká území ohraničeného ulicemi Ivančická, Místecká, Malkovského a Nýdecká. Paneláky dřív patřily Avii, která je před lety i s přilehlými pozemky prodala soukromé firmě.

Nápad vyvolal nadšení i nesouhlas

Lidé si houfně stěžovali, že se o sídliště nikdo nestará a místo chátrá. Obec se nakonec dohodla s novým majitelem na převodu pozemků a to jí umožnilo začít uvažovat o revitalizaci.

„Přišli s nápadem, který je opravdu radikální. Část lidí nadchli, část protestuje, že jsme to opravdu přehnali,“ řekl k plánu architektů radní Prahy 18 Jan Mikulecký (ODS), který má lentilky na starosti.

„Nechtěli jsme zůstat jen u sázení stromů podél cest a doplnění mobiliáře,“ poznamenal Šinágl s tím, že než architekti vzali tužku do ruky, sídliště procházeli, bavili se s místními o tom, co postrádají, přemýšleli, jak jej pozvednout. Teď všude parkují auta, plochy porcují klikaté cestičky, mezi nimi malinkaté plochy trávníku, chybějí místa pro aktivity lidí, líčí současný stav. Prostor podle něj jen tak plyne, negraduje.

„Jako první nás napadl boxovací ring, kde by mohli trénovat kluci ze sídliště. Hodně nás inspiroval projekt v New Yorku, kde udělali dočasný, demontovatelný bazén z kontejnerů. Nebo třeba berlínští architekti a jejich mobilní nafukovací bublina: přijede auto, nafoukne velkou bublinu, kde může být třeba kavárna, tančírna. Pak se vyfoukne a auto odjede někam jinam,“ popisuje Šinágl.

Vznikla skica, kde aktivity znázornili jako malé barevné tečky rozházené po sídlišti a od toho už byl jen kousek k lentilkám.

První lentilka nejdřív v roce 2013

„Navíc nám připadalo, že název Letňanské lentilky zní docela dobře,“ vysvětluje název. Co všechno se na sídlišti nakonec objeví, není zatím jasné. „Neříkám, že tu budeme mít všech dvacet lentilek, které nabízí katalog. Máme na výběr,“ konstatoval Mikulecký.

Oživení rozdělené do pěti fází přijde na 50 až 100 miliónů korun. Městská část peníze nemá, a proto o ně chce požádat metropoli. Projektová dokumentace by měla být hotová zkraje příštího roku. Když vše půjde hladce, první lentilka by mohla být na světě nejdřív v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám