Hlavní obsah

V říčanském lihovaru ze 40. let budou obchody a kanceláře

Novinky, hu, daz

Novou tvář i funkci dostane lihovar z roku 1939 v Říčanech. V jeho útrobách budou sídlit obchody, restaurace a kanceláře. Přestavba trvala dva roky a pro první návštěvníky se otevře v polovině listopadu. Projekt je zajímavý zpřístupněním bývalých sklepení či zásobováním objektu dešťovou vodou. Bývalou funkci lihovaru budou připomínat bílé myšky pobíhající na komíně.

Článek

Říčanský lihovar patří od 40. let minulého století k neodmyslitelným symbolům města. „Při realizaci pro nás bylo zásadní neporušit charakter historické budovy a zároveň vybudovat moderní středisko, které bude obyvatelům Říčan a okolí sloužit jako místo pro společná setkání a nákupy,“ uvedl vizionář projektu OC Lihovar Josef Teska.

"Je to tisíckrát lepší cesta než postavit v polích standardní krabicovou halu," vítá přestavbu lihovaru starosta Říčan Vladimír Kořen. "Změna tzv. brownfield je bohulibý trend, který může ovlivnit a změnit tvář mnoha měst a jsem rád, že Říčany přišly o jeden špinavý kout a místo něj mají stylovou, netradiční a příjemnou stavbu."

Kořen vzhledem k dosavadním potížím s kanalizací hlavně přivítal, že v areálu je zabezpečeno hospodaření s dešťovou vodou. "Dosud totiž při deštích odtékala z tohoto rozlehlého prostoru přímo do kanalizace. Srážky pak dělají problémy na hlavní stoce i na čistírně. Takže rekonstrukcí se pomohlo říčanské kanalizaci," dodal starosta.

OC Lihovar na svých čtyřech podlažích nabídne celkem 33 obchodů, restaurace a klimatizované kanceláře. Centrum obslouží až 3000 zákazníků najednou. Ve druhé fázi se areál rozšíří ještě o supermarket, čímž se rozšíří na finálních 10 000 m2.

Zajímavostí je řešení, při němž z původních lihovarnických sklepů vznikla pasáž i původní pálenice s původní repasovanou destilační kolonou v prvním patře.

Projekt rekonstrukce podobného rozsahu se prý v Říčanech už nechystá. Výstavbu v obci podle starosty ovlivňuje i tlak velkoměsta. "Viditelná i skrytá nebezpečí suburbanizace jsou velká. Snažíme se teď připravit návrh nového územního plánu, který bude opravdovým regulačním nástrojem. Velké logistické haly nebo satelitní „králíkárny“ už budou doufám minulostí," uvedl Kořen.

"Obecně jsem radši, když se podnikatelé soustředí na opravy v centrech měst, než na novostavby na okrajích," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám