Hlavní obsah

Areál jatek v pražských Roztylech se má proměnit v kanceláře

Právo, Stáňa Seďová

Obyvatelům Prahy 11 ve čtvrtek představil stavitel Passerinvest Group nový záměr, který by měl změnit ráz bývalého areálu Interlovu, jenž sídlí mezi Roztyly a Kačerovem. Měly by zde stát administrativní budovy a šestihektarový park.

Článek

Projekt, který by revitalizoval území bývalých jatek a skládky stavebních odpadů, má ovšem několik zádrhelů.

V hlukově zatížené polovině, jež sousedí s magistrálou, by měl vyrůst polyfunkční objekt o několika kancelářských budovách se službami a obchody a v druhé půlce přírodní park, jenomže obyvatelé se bojí, že dojde k mnohem masivnější zástavbě, a současný územní plán stavbu nepovoluje.

Developer vlastní polovinu pozemků, na druhou má podepsané budoucí kupní smlouvy s vlastníky a svůj záměr zpracoval a včera představil veřejnosti. Zhruba před měsícem pak společnost Passerinvest Group podala návrh ke změně, která se týká území, na němž chtějí stavět, o rozloze deseti hektarů.

„Záleží na magistrátu, jak rozhodne. Nedokážu ani odhadnout, kdy by k tomu mohlo dojít. Kdyby to dobře dopadlo, rádi bychom s projektem začali v roce 2014 až 2015, takže budovy i s parkem by mohly v ideální představě stát v roce 2017,“ řekl Právu člen představenstva Passerinvest Group Martin Unger.

Občanské sdružení je proti

Proti výstavbě však dlouhodobě bojuje občanské sdružení Zelené Roztyly.

„Jsme proti původnímu návrhu na změnu územního plánu, který chtěl zastavět celkem zhruba 34 hektarů. Tento návrh, týkající se deseti hektarů, je pro nás novinkou, ale zůstáváme ostražití. Návrh na mnohem rozsáhlejší zástavbu stále na radnici hlavního města leží a smlouva mezi městskou částí Prahy 11 a Passerinvestem je stále podepsána. To jsou fakta. Nyní sice říkají něco jiného, ale může to být jen jakási klička,“ obává se Šárka Zdeňková ze sdružení.

Stavitel to však odmítá. „V původní žádosti o změnu územního plánu už nefigurujeme. Podali jsme si svou žádost a nechceme exponovat na jiném území, než je v rozsahu deseti hektarů na území bývalého areálu Interlovu,“ obhajuje záměr Unger. Občanské sdružení má ovšem důvodnou obavu o zastavění celé plochy. O to žádá městská část Praha 11.

„Je to tak, že jsme podali na magistrát žádost na změnu územního plánu v tomto rozsahu, ale z toho důvodu, aby výbor rozhodoval a zvážil všechny žádosti najednou při celkové představě o zástavbě oblasti. Spojili jsme tam žádosti i jiných vlastníků, než je jen ten firmy Passerinvest. Tato žádost tam nyní leží a stažena nebude. Její posouzení je na vedení Prahy,“ řekl Právu starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Praha chce prodat tisíce bytů

Prodej bytů jejich nájemcům má pomoci naplnit pražskou městskou kasu. Magistrátní radní dostanou seznam převážně panelových domů, v nichž by byty měla během...

Praha 2 očekává z prodeje bytů miliardy

Privatizace bytů v Praze 2 se zasekla už dávno a toto téma hrálo důležitou roli před loňskými komunálními volbami. Necelý rok po nich prosadila koalice ODS,...

Výběr článků

Načítám