Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak zkombinovat hypotéku a úvěr ze stavebního spoření

Jednou z možností financování bytových potřeb je i kombinace hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření. Nevyžaduje-li stavební spořitelna zástavu nemovitosti, není pro banku současné čerpání tohoto úvěru ze stavebního spoření překážkou. Potíže nastávají, když vyžaduje zástavu nemovitosti stavební spořitelna i banka poskytující hypoteční úvěr.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kombinaci hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření, kdy zástavu stejnou nemovitostí vyžadují jak hypoteční banka, tak stavební spořitelna, připouští jen některé banky na trhu. Dalším omezením je skutečnost, že v případě, kdy dochází k zástavě nemovitosti i ze strany stavební spořitelny již banky neposkytují úvěr do 100 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Kupujete-li tedy například byt, jehož zástavní hodnota činí 2 000 000 Kč, kdy tuto koupi financujete úvěrem ze stavebního spoření ve výši 1 000 000 Kč, u kterého stavební spořitelna vyžaduje zástavní právo, poskytnou vám hypoteční banky hypoteční úvěr v rozmezí 600 000 – 900 000, a ne další 1 000 000 Kč.

Co se smlouvou o stavebním spoření?

Pokud zvažujete částečné financování nemovitosti pomocí úvěru ze stavebního spoření, pravděpodobně jen proto, že již disponujete smlouvou o stavebním spoření, na kterém již máte našetřené nějaké peníze, a možná již vám byla rovněž přiznána možnost čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření, u kterého stavební spořitelny nabízí příznivé úrokové sazby. Možnosti čerpat řádný úvěr ze stavebního spoření by byla škoda nevyužít, ale jak vyřešit problém se zástavou nemovitosti?

„Nejelegantnějším řešením je čerpání úvěru ze stavebního spoření ve výši, u které stavební spořitelna nevyžaduje zástavu nemovitosti, ale stačí jí jiná forma zástavy, např. ručitelský závazek další osoby, popř. životní pojištění,“ říká David Gargulák ze společnosti Broker Consulting, a.s. V tomto případě vám banka poskytne úvěr do výše zástavní hodnoty nemovitosti, resp. úvěr odpovídající vaší bonitě. Řešením, které již však není tolik populární, je také zástava další nemovitosti, kdy by se maximální výše úvěru odvíjela od zástavních cen obou těchto nemovitostí.

Na dotazy odpovídal David Gargulák ze společnosti Broker Consulting, a.s.

Rád bych požádal o hypoteční úvěr, ovšem bez své manželky, jde to? Pokud ano, co pro to mám udělat?
V tomto případě bude nutné zúžení společného jmění manželů, ze kterého bude patrné, že můžete nabývat nemovitost výhradně. Při podávání žádosti o hypoteční úvěr však bude banka při posuzování vaší bonity do životního minima zahrnovat všechny členy domácnosti, tzn. manželku a vyživované děti.
Syn nás požádal, abychom mu ručili u hypotečního úvěru. Znamená to, že budeme muset také ručit nemovitostí?
Pokud je pro získání úvěru dostatečná hodnota nemovitosti, kterou kupuje váš syn, tak ne. V tomto případě byste byli pouze synovými ručiteli, kdy je záměrem tohoto kroku navýšení bonity žadatele o úvěr, tzn. váš syn zřejmě nemá pro získání požadované hypotéky dostatečné příjmy, a tak je pro její získání nutné přistoupení další osoby, aby tak měla banka větší jistotu splácení tohoto úvěru. Zástava nemovitosti nemůže proběhnout bez vložení zástavního práva na Katastru nemovitostí, které musí učinit majitel nemovitosti, tzn. bez vašeho vědomí nemovitost banka „nezastaví“.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám