Hlavní obsah

Studenti architektury by stěhovali epopej na Vyšehrad

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muchova Slovanská epopej na Vyšehradě? Studenti architektury ČVUT to nepovažují za nemožné. Svoji neotřelou vizi představili na výstavě, jak vidí budoucnost Prahy 2, jež se koná na radnici na náměstí Míru.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Takhle si někteří studenti architektury představují schodiště k pražskému hlavnímu nádraží.

Článek

„Vstoupit do areálu kulturní památky s takovým projektem se může jevit jako arogance, jenže na Vyšehradě v tomto místě kdysi stávala zbrojnice,“ vzpomíná architekt Jan Sedlák, který učí na ČVUT.

Aby nová budova neatakovala kostel, je z části zapuštěná do země. Autorka se snažila zdejší prostředí nenarušit a vymyslela jakousi zvlněnou střešní krajinu, přiblížil Sedlák projekt, jejž vytvořili španělští studenti. Češi se ho prý báli.

„Španělé o slovanské historii příliš nevědí a po mém soudu vnitřní svoboda v nich zapracovala velmi pozitivně. Taková kreativita, která se pojí s hispánským duchem, je moc hezká,“ říká Sedlák na adresu tvůrců.

Práce jeho svěřenců na dalším výstavním panelu se zabývá prostorem nad bývalým Federálním shromážděním. Územní plán dovoluje zastřešit koleje, čímž vzniká nový pozemek. Jedna studentka na něj například umístila jakýsi prosklený most, vitrínu, pro sbírky lapidária v Holešovicích. Přestože na žádnou představenou stavbu asi nebudou peníze, Sedlák si myslí, že studenti by si měli zkusit něco, co překračuje rámec reality, ale není úplně utopické z hlediska technického.

K nádraží by vedlo monumentální schodiště

„Věci by se v budoucnu mohly nějak využít, záleží na penězích, vlastnictví pozemků, stanoviscích památkářů,“ reagoval pro Právo místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS).

Podle něj však památkáři tyto novostavby ne vždy berou s otevřenou náručí, byť na mnoha místech ve světě moderní architektura velice dobře zapadá do historického prostředí. „Každá éra zanechala nějaké památky, máme obavy, že dnešní doba je v tomto hodně brzděná. Bylo by dobře, kdybychom mohli využít tyto myšlenky,“ řekl Vondrášek.

Studenti také řešili tolik diskutovanou magistrálu, již zklidnili zelení, tramvajovými kolejemi uprostřed a zástavbou po obou stranách, nebo hlavní nádraží.

„Naším zadáním bylo město nad železnicí. Pojali jsme hlavní nádraží jako přestupní dopravní bod příjemný a přehledný pro lidi i dopravu,“ vyprávějí studenti Tomáš a Pepa, kteří nad nástupišti nakreslili nové objekty pro obchody nebo kanceláře. Jejich kolegové zase přišli s monumentálním schodištěm, které by umožnilo přístup k vlakům přímo historickou Fantovou budovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha chce prodat tisíce bytů

Prodej bytů jejich nájemcům má pomoci naplnit pražskou městskou kasu. Magistrátní radní dostanou seznam převážně panelových domů, v nichž by byty měla během...

Výběr článků

Načítám