Hlavní obsah

Pražský Vršovický zámeček se stane Domem spokojeného stáří

Právo, Lucie Fialová

Stojíme na stropě podzemních garáží, ukazuje místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS), kde v novém křídle Vršovického zámečku, jenž prochází rekonstrukcí, budou parkovat auta. Než začala růst přístavba, která ukryje zázemí nezbytné pro chod zařízení, bylo třeba vybagrovat val přiléhající k historické budově.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Na dvoře zámečku zatím úřadují dělníci.

Článek

Památkově chráněný zámeček se mění v Dům spokojeného stáří. Nabídne služby téměř osmdesáti seniorům z Prahy 10. Pokud vše půjde hladce, přistěhují se v červnu 2013.

Projekt navrací do bývalé továrny na výrobu hedvábí zvané Rangherka obřadní síň. Před rekonstrukcí se přestěhovala nejdřív do mateřinky v Magnitogorské ulici a teď se snoubenci nechávají oddávat v nedaleké Galerii 10. Ve slavnostním sálu dnes stojí lešení, které podpírá strop, aby se nezřítil na dělníky, na podlaze leží hlína, vidět jsou cihlové zdi.

Podobně to vypadá v celém objektu. „Teď se bude razantně vstupovat do domu, odkrývat střecha, řešíme, jestli to zvládneme ještě před zimou,“ popisuje další práci Zoufalík.

Úplná renovace byla podle něj nezbytná. Zámeček, kde jeden čas sídlil i národní výbor, chřadl už od války. Oprava se intenzívně řešila posledních šestnáct let. Radnice věděla, že Hradčany Prahy 10, jak stavbu s úsměvem tituluje Zoufalík, nechce prodat.

Hotel a obřadní síň

Původní projekt počítal se zapojením soukromého investora, který plánoval hotel a obřadní síň. Kvůli ekonomické krizi ze záměru sešlo a obec začala hledat jiné řešení.

„Docela logicky jsme rozhodli o domu pro seniory. Stále jsme jedna z nejstarších částí Prahy a takových zařízení nebude nikdy dost,“ vysvětlil důvod využití zástupce starosty. V desáté části žije dvacet tisíc důchodců, což představuje jedno okresní město.

Podle jakých kritérii sem lidé půjdou, se zatím řeší. Jisté je, že by Dům spokojeného stáří za téměř tři sta miliónů korun měl plnit funkci společensko-kulturního centra a nabídnout programy i pro seniory z okolí.

Součástí stavebních úprav bude přeměna zatáčky, kudy vedou tramvajové koleje, a obchodů pod zámečkem i zanedbaného parku ve svahu. Veřejných záchodků u Vršovického náměstí, které byly před lety zavřeny kvůli drahému provozu, se ale lidé nedočkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám