Hlavní obsah

Bazén na pražském Jižním Městě přivítá návštěvníky v roce 2013

Právo, Lucie Fialová

Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS) prozradil, co bude tvořit nový areál sportoviště na Jižním Městě. Areál budou tvořit tři propojené budovy. Nejmenší nabídne šest menších bazénů pro plavání rodičů s malými dětmi, rehabilitaci, zázemí, občerstvení, prostřední budova zahrnuje 25metrový bazén pro výuku plavání, plus vodní prvky. Třeba divokou řeku, tobogán. Třetí počítá s multifunkční halou.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Starosta Dalibor Mlejnský (ODS) ukazuje, kde v budoucnu vyroste krytý bazén.

Článek

V jaké fázi je výstavba krytého bazénu a víceúčelové haly v ulici Mírového hnutí na Jižním Městě?

Máme stavební povolení, zasíťovaný pozemek. Poslední etapa, kdy ze země začnou růst budovy, by měla začít po Novém roce. Teď připravujeme velkou veřejnou zakázku, která půjde až na úřední desku v Bruselu, což s sebou nese různé byrokratické přípravy. Na konci bude projekt nazvaný Jedenáctkavs.

Co sportoviště nabídne?

Areál tvoří tři propojené budovy. Nejmenší nabídne šest menších bazénů pro plavání rodičů s malými dětmi, rehabilitaci, zázemí, občerstvení, prostřední budova zahrnuje 25metrový bazén pro výuku plavání, plus vodní prvky. Třeba divokou řeku, tobogán. Třetí počítá s multifunkční halou.

Staveniště zatím obklopuje plechová ohrada. Kdy zařízení, o němž se hovoří několik let, přivítá první návštěvníky?

Když všechno půjde hladce, nebudeme řešit žádná odvolání, počítáme, že stavba potrvá rok a půl. Jedenáctkavs. by mohla brány otevřít v roce 2013.

Cedule na pozemku hlásá, že stavba začala v srpnu 2010. Podle některých obyvatel sídliště se ale vůbec nic neděje, plot vyrostl v rámci předvolebního boje, ze stejného důvodu tudy párkrát projel bagr.

Když jsme šli v roce 2006 do voleb, slibovali jsme vodní svět do tří let. Je třeba si uvědomit, že tehdy byla ještě daleko ekonomická krize a mluvilo se o tom, že Praha je dlouhodobě poddimenzovaná, co se týče bazénů, chybí i aquapark – v Čestlicích v té době byla vybetonovaná díra, a nevypadalo to na nějakou změnu. Tehdejší primátor Bém nám dal zelenou a my začali připravovat vodní svět s hotelem i ledovou plochou.

Pak ale soud zrušil územní plán, museli jsme předělat projektovou dokumentaci, ztratili čas, do toho přišla krize a soukromý investor začal stavět Čestlice. Situace se změnila, a my si nakonec řekli, že nemá smysl stavět čtyři pět kilometrů od Čestlic něco podobného a konkurovat si. Začali jsme projekt předělávat do současné podoby, stavební povolení jsme získali loni na podzim.

Opozice křičí, že je projekt moc drahý. Na kolik stavba vyjde a odkud čerpáte peníze?

Osmdesát miliónů korun jsme už investovali, kontrolní zpráva říká, že situace odpovídá tomu, co je na trhu normální. Budeme potřebovat ještě 350-400 miliónů korun. Peníze máme z privatizace bytů, úspor, prodeje zbytného majetku.

Dokážete už dnes říct, jak hluboko budou muset návštěvníci sáhnout do peněženky za lístek?

Návštěva vyjde řádově na několik desítek korun.

S bazénem se počítalo už od začátku výstavby osmdesátitisícového sídliště.

Původně se mluvilo o třech lokalitách, postupem času zůstala jediná. Ale koncem 80. let už nebyla ambice vybudovat bazén. Sportovní vybavenost byla obecně nedokončená, jediné sportoviště, jež v minulosti vzniklo, je hala sousedící se stavbou. Bazén slibovaly všechny politické reprezentace.

Reklama

Související témata:

Související články

Při koupi bytu rozhoduje cena a počet pokojů

Klíčovým kritériem při rozhodování o koupi bytu je výsledný poměr jeho konečné ceny a celkového počtu pokojů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ekospol mezi...

Teplice se chlubí další fontánou

Zatím teplé babí léto zpříjemňuje od poloviny září obyvatelům a lázeňským hostům Teplic nová fontána. Voda tryská vedle kulturního domu v centru města. Fontánu...

Výběr článků

Načítám