Hlavní obsah

Pražský Střížkov protestuje proti výškovým stavbám

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Střížkova a Proseka se bouří proti zastavění posledního kousku zeleně. Vedle rozestavěného třináctipodlažního projektu Art residence se má začít stavět dvanáctipodlažního dům Litvínovská. Zabere poslední kus parku a dětské hřiště.

Článek

Střížkovská občanská solidarita (SOS), sdružující obyvatele nejen Střížkova, ale i Proseka, bude ve středu se svými příznivci v 17 hodin protestovat v proseckém Parku přátelství nedaleko stanice metra Prosek. Na místě budou mít lidé příležitost podepsat se pod petici protestující proti developerskému boomu na Střížkově a Proseku.

„Na malém prostoru již dnes vyrůstá třináctipodlažní obytný projekt Art rezidence a pár metrů od něho má vyrůst další gigantický dvanáctipodlažní dům Litvínovská s více než 100 byty. To ovšem na úkor masivního zahuštění, na úkor poslední zeleně a dětského hřiště. A na to se váže samozřejmě neúnosný nárůst dopravy a podstatné zhoršení prostředí,“ svěřil se Právu Zlatko Zimovjan z SOS o stavebních plánech mezi ulicemi Litvínovská a Děčínská.

Dnes by investor musel povinně předložit studii o dopadu stavby na životní prostředí
Zlatko Zimovjan, SOS

Podle sdružení vůbec nedošlo k zohlednění dopadu stavby na životní prostředí. „Kdyby se tento projekt, na který městská část Praha 9 vydala před dvěma lety kladné územní rozhodnutí, posuzoval dnes, pak by investor Odin Investment musel povinně předložit EIA, studii o dopadu stavby na životní prostředí, a tu nemá. Jde o poměrně novou věc, ale jakmile parkovací stání převýší sto míst, je to nyní povinnost,“ dodal Zimovjan s tím, že nová výstavba není hroznou zprávou jen pro stávající obyvatele, ale i pro zájemce o byty v Art residenci.

Nadšené z plánované výstavby podle jeho slov není ani vedení deváté městské části. „Podporujeme různá sdružení bojující proti zahušťování sídlišť. Iniciativu sdružení SOS proto vítáme. Zástupce starosty pro územní rozvoj Marek Doležal je s nimi v kontaktu a bude se sdružením jednat,“ řekl Právu zástupce starosty Tomáš Portlík (ODS).

Developer už skoupil některé drobné pozemky od soukromých vlastníků, ale v převážné míře patří půda v této oblasti magistrátu. „Magistrát vydal souhlasné stanovisko k územnímu rozhodnutí z toho důvodu, že Městská část Prahy 9 souhlasila s výstavbou domu. My jako spoluvlastník či vlastník pozemků jsme ale v rámci územního rozhodnutí souhlasili pod podmínkou, že si developer odkoupí od magistrátu pozemky před žádostí o stavební povolení. Pokud hlavní město svůj podíl na pozemcích neprodá, není možné tam stavět,“ sdělila Právu mluvčí magistrátu Tereza Krásenská s tím, že nové vedení radnice projekt znovu přezkoumá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám