Hlavní obsah

K vloupání do rekreačních objektů dochází nejčastěji ke konci roku

Právo, Karel Kvapil

S nastávajícím podzimem, kdy čeští chataři a chalupáři houfně opouštějí své rekreační nemovitosti, se prudce zvyšuje riziko, že se zazimované objekty stanou terčem zlodějů.

Foto: Profimedia.cz

Přestože majitelé dbají více než v minulosti na patřičné zabezpečení objektů proti neoprávněnému vniknutí, riziko vloupání roste.

Článek

„Nejvíce jsou rekreační objekty ohroženy vloupáním v posledních měsících roku – až dvakrát víc než během letních prázdnin. Často se přitom stává, že majitelé rekreačních nemovitostí zjistí škody až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po ‚zimním spánku‘ opět poprvé vypraví na svou chatu nebo chalupu,“ říká Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Ve středních Čechách jsou zloději nejaktivnější

Své o tom vědí zvláště majitelé chat ve středních Čechách, které jsou vykrádány zdaleka nejčastěji, jisti si ale nemohou být ani chataři z jiných částí republiky.

Z více než 3000 krádeží vloupáním do chat, které se staly během prvních sedmi měsíců letošního roku, jich podle údajů Policie ČR na střední Čechy připadala celá jedna čtvrtina (750); teprve se značným odstupem následují kraje Plzeňský (263), Moravskoslezský (256) a Jihomoravský (250) – součet počtu vloupání v těchto třech krajích tak jen o málo převyšuje počet vloupání do chat v samotném Středočeském kraji.

Situace se letos proti loňsku výrazně zhoršila zejména v Moravskoslezském kraji – do konce letošního července už zde zloději navštívili chaty či chalupy bezmála tolikrát jako za celý loňský rok. Podstatný vzestup počtu vloupání zaznamenali policisté rovněž v Plzeňském a Olomouckém kraji.

Vzdor zabezpečení riziko krádeží roste

Rovněž ze statistik ČSOB Pojišťovny podle Krále vyplývá, že riziko krádeže věcí z rekreačních nemovitostí se v posledních letech zřetelně zvyšuje, a to i přesto, že jejich majitelé dbají více než v minulosti na patřičné zabezpečení objektů proti neoprávněnému vniknutí.

„Pojištění chaty nebo chalupy se obvykle vztahuje pouze na hlavní nemovitost. Pokud k ní patří i nějaké vedlejší stavby, jako například oplocení, studna, samostatná garáž, bazén nebo čistička odpadních vod, je nutné je připojistit, což se dá ale zpravidla snadno udělat v rámci jedné pojistné smlouvy,“ zdůrazňuje Jaroslav Král.

Reklama

Výběr článků

Načítám