Hlavní obsah

Ostuda náměstí v Plzni začíná vstávat z mrtvých

Právo, Ivan Blažek

Nejzpustlejší budova na plzeňském centrálním náměstí Republiky, historicky velmi cenný dům č. p. 24 vedle Muzea loutek, začíná ožívat. Probíhají zde odborné průzkumy a možná už tuto zimu odstartují stavební práce. Až skončí, bude zde vinárna, restaurace, byty a kanceláře.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Dům č. p. 24 na plzeňském náměstí Republiky čekají lepší časy.

Článek

Investorem je vlastník budovy, plzeňská společnost Presente Plus. „Končí archeologické a dendrologické výzkumy. V nejbližších týdnech požádáme o stavební povolení a doufáme, že jej dostaneme ještě letos na podzim. První práce by pak mohly začít v zimě, naplno se rozjedou na jaře,“ řekl Právu jeden z jednatelů firmy, jméno na jeho přání nezveřejňujeme. „Přestavba bude odhadem trvat dva roky,“ dodal. Podle podmínek radnice, která byla původním vlastníkem budovy, musí práce skončit do tří let od vydání stavebního povolení.

„Ve sklepení počítáme s vinárnou, v přízemí s restaurací, ve vyšších patrech budou kanceláře a také byty,“ uvedl jednatel. Rekonstrukce měla podle odhadů magistrátu stát kolem šedesáti miliónů korun. „Věříme, že to bude méně, dům byl částečně asanovaný při budování vedlejšího Muzea loutek,“ podotkl zástupce firmy. Rekonstrukce ale bude velmi náročná, alespoň si to myslí vedoucí odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič: „Málokterý dům v historickém jádru v sobě nese tolik informací a tolik složitostí. A to od restaurátorských postupů až po statické zajištění.“ Některé dřevěné konstrukce jsou navíc napadené dřevomorkou.

Salámy už vyvoněly

Budova stavebně patří mezi největší perly náměstí, jsou na ní patrné stopy vývoje od gotiky až po klasicismus. „Je plná cenných architektonických prvků,“ upozornil Marovič. „Ať jsou to krásné sklepy s gotickými arkádami, nástropní malby nebo třeba zbytky takzvaného srubu – to byla místnost, která byla kvůli zateplení vydřevená velkými kmeny,“ uvedl Marovič.

Budova je přes dvacet let prázdná, naposledy zde za socialismu v přízemí fungovalo uzenářství. „Naštěstí v roce 1996 město nechalo udělat novou střechu a zabránilo tak nejhoršímu. Jinak by dnes už nebylo prakticky co řešit,“ poznamenal Marovič.

V roce 2010 radnice dům prodala pražské firmě Rent Point a to za šestnáct miliónů korun. Ta posléze objekt odprodala současnému vlastníkovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám