Hlavní obsah

Veliký motýl na Ortenově náměstí je ohrožen

Právo, Petr Janiš

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil kvůli chybám tendr Prahy 7 na obnovu Ortenova náměstí. Veliký motýl brazilského umělce Romera Britta, který měl být dominantou nové podoby náměstí, tak zatím zůstane stát na chodbě úřadu. Ten předpokládal, že zakázka bez DPH bude stát zhruba 43 miliónů korun, nebylo však jasné, jak k částce dospěl.

Článek

Antimonopolnímu úřadu, na který se obrátil jeden z 18 neúspěšných uchazečů, nebylo jasné složení nabídkové ceny.

„Uvedenou situaci se hodnoticí komise snažila vyřešit odečítáním a později opět přičítáním ocenění jednoho ze stavebních objektů, čímž v rozporu se zákonem zasahovala do obsahu nabídek a narušila tak transparentnost zadávacího řízení,“ odůvodnil verdikt místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Praha 7 nedokázala zaručit transparentní posouzení nabídek, i proto musí zaplatit třicetitisícové náklady řízení.

Projekt, který by měl mj. zklidnit dopravu ve Vrbenského ulici a na náměstí nabídnout novou kavárnu a hřiště, radnice zatím zcela nevzdala. Vítěz tendru má dále provést parkové úpravy, dodat veřejné osvětlení, závlahový systém a další stavby.

„Předpokládá se nová soutěž,“ řekl Právu místostarosta Josef Neuberg (ODS). Připravit ji má do konce září jeho kolega Tomáš Kaštovský (ODS). Podle Neuberga je jasné, že letos se s úpravami Ortenova náměstí nezačne. „Měly by začít v roce 2012,“ uvedl místostarosta. Odborníci očekávají, že se cena zvýší, a to i s ohledem na DPH.

Původně v konkurenci 18 dalších firem zvítězila společnost CGM Czech z Říčan.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová Libuš vznikne do roku 2020

Metro do Libuše se ještě ani nezačalo stavět, ale developeři už plánují, jak oblast zastaví. Společně s novou stanicí by v roce 2020 mělo vyrůst u ulice...

Na co si dát pozor ve smlouvě o stavbě domu

Samotnému uzavření smlouvy o dílo na stavbu domu by měl předcházet pečlivý výběr stavební firmy. S jejím výběrem a při dalším jednání pomůže kvalitní stavební...

Výběr článků

Načítám