Hlavní obsah

Praha chce prodat tisíce bytů

Právo, Petr Janiš

Prodej bytů jejich nájemcům má pomoci naplnit pražskou městskou kasu. Magistrátní radní dostanou seznam převážně panelových domů, v nichž by byty měla během příštího roku získat družstva nájemníků. Jednomyslně to doporučil bytový výbor zastupitelstva.

Foto: Profimedia.cz

Radní dostanou seznam převážně panelových domů, v nichž by byty měla během příštího roku získat družstva nájemníků.

Článek

„Hlavní město by mělo během krátké doby prodat zhruba polovinu svého bytového fondu. Prodej druhé poloviny není možný, protože tyto byty byly postaveny s pomocí dotací,“ řekl předseda výboru Roman Petrus (ČSSD).

Radní Petr Dolínek (ČSSD) předpokládá, že se prodávat bude necelá polovina, to znamená 3,5 až 4 tisíce bytů z 11 tisíc, které městu patří.

Další byty dostaly městské části a i ony je zpravidla prodávají. Například Praha 1 hodlá podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) do konce volebního období prodat všechny obecní byty, na něž se nevztahuje věcné břemeno. Během letoška se v centru už prodalo asi sto bytů.

Nižší ceny

Ceny jsou zpravidla výrazně nižší než na realitním trhu, který se nyní potýká s výrazným převisem nabídky nad poptávkou. Jaké budou ceny městských bytů na Černém Mostě a na Barrandově a celkový výnos jejich prodeje, není ještě jasné. Určit to mají znalecké posudky obsazených bytů a s jejich prodejem musí souhlasit radní i zastupitelé.

„Nemají to být tržní posudky, ale posudky klasické, které zhodnotí stav domu, střechy, výtahu, velikost pozemku,“ sdělil Právu Dolínek.

Ke koupi se musí přihlásit nejméně 60 procent nájemníků, kteří pak založí družstvo. Radní odhaduje, že se městu podaří odprodat drtivou většinu bytů.

Lze tedy čekat, že od bytových družstev přitečou do městské kasy miliardy. Podle Dolínka by se měly obratem investovat do stavby nových městských bytů, která v metropoli ustrnula.

„Výtěžek z prodeje bude určen na sociální bydlení, tedy na byty pro seniory a startovací byty pro mladé rodiny,“ doplnil Dolínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám