Hlavní obsah

V Praze jsou skoro tři tisícovky nových a neprodaných bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet postavených, ale neprodaných bytů se v Praze proti stavu na konci roku 2010 snížil v srpnu o šest procent na 2627 bytů. Na konci roku 2011 však můžou v hlavním městě marně hledat kupce ještě další stovky nových bytů navíc. Vyplývá to z analýzy společnosti Trigema.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nůžky mezi nabídkou nových bytů a poptávkou po nich se stále rozevírají. Ilustrační foto

Článek

"Aktuální data jasně ukazují, že aktivita developerů na straně nabídky není doprovázena zvýšenou poptávkou po nových bytech. Naopak. Nůžky mezi nabídkou a poptávkou se stále rozevírají," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Přibližně polovina z postavených a současně neprodaných bytů se podle analýzy nachází v 15 developerských projektech. "Tyto ležáky čeká nevyhnutelně další vlna slev," poznamenal Soural.

Přibývání takzvaných ležáků souvisí podle Trigemy s růstem nabídky. V srpnu stavitelé nabízeli v metropoli 7273 bytů, což je o 250 víc než v únoru.

Stavaři zahájili v červenci podle v úterý zveřejněných čísel Českého statistického úřadu stavbu 2290 bytů, což je o meziročně o 6,2 procenta méně. Důvodem bylo podle ČSÚ nízké zahajování bytů v nebytových budovách.

Zahájených bytů v rodinných domech přibylo o pět procent a počet zahájených jednotek v bytových domech se zvýšil o 30,8 procenta. Tento nárůst ale způsobila velmi nízká srovnávací základna minulého roku, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o téměř 90 procent, uvedli statistici.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší dřevěné hřiště mají v Praze 2

Dětské hřiště U Vodárny ve druhé městské části porazilo v internetovém hlasování osmadvacet dalších projektů, které byly přihlášeny do soutěže Dřevěná stavba...

Nová Libuš vznikne do roku 2020

Metro do Libuše se ještě ani nezačalo stavět, ale developeři už plánují, jak oblast zastaví. Společně s novou stanicí by v roce 2020 mělo vyrůst u ulice...

Výběr článků

Načítám