Hlavní obsah

Radnice Prahy 4 má nové sídlo - stěhuje se do Krče

Právo, Tomáš Pernis

Do budovy Polikliniky Budějovická se v průběhu srpna stěhuje Úřad městské části Praha 4. Důvody přesunu z Nuslí do Krče jsou tři: dostupnost, roztříštěnost úřadu a provozní náklady.

Foto: Tomáš Pernis, Právo

Radnice Prahy 4 se přestěhovala do budovy polikliniky v Krči.

Článek

„Jednou z hlavních podmínek pro výběr nové budovy radnice byla dostupnost. Hlavně nám šlo o to, aby bylo sídlo v blízkosti stanice metra,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 4 Michal Sochor. Z tohoto pohledu je nové umístění ideální − budova se nachází hned vedle stanice Budějovická. Kromě toho tížily radnici i vysoké provozní náklady ve staré budově nebo rozdrobenost úřadu, jeho odbory se nacházely porůznu v celé Praze 4.

Vše pod jednou střechou

Od září by tedy měli její obyvatelé všechno najít pod jednou střechou. Navíc by měl být nový úřad oproti starému přístupnější maminkám s kočárky nebo méně pohyblivým lidem. Jednotlivé odbory se stěhují postupně, například stavební a živnostenský odbor už od pondělí najdou lidé v ulici Antala Staška. Do 22. srpna by se měl přesun stihnout kompletně, jak ale sdělil Právu mluvčí Prahy 4 Michal Sochor, čtyřka si dává rezervu a jako definitivní termín určila první září. „V Táborské ulici budou pouze jednání zastupitelstva, svatby, vítání občánků a podobně,“ řekl Sochor a doplnil, že prostory, které v Nuslích radnice opustí, se zřejmě navrátí k původnímu účelu. Předtím sloužilo místo jako běžné byty. Radnice se stěhuje do dlouhodobého nájmu na 35 let. Ročně by měla platit zhruba 42 miliónů. Nájem prý Praha 4 zvolila kvůli tomu, že se neví, jak bude za tu dobu vypadat struktura úřadu a jeho potřeby. Opozici se podnájem nelíbí To se ale nelíbí opozici. Ústy zastupitele Petra Štěpánka (SZ) kritizuje právě fakt, že jde radnice do nájmu.

Podnájem je i riziko, tvrdí opozice

„Jakýkoliv problém vlastníka objektu se může přenést na obec,“ řekl Právu Štěpánek. Podle něj rozhodně není běžné, že obecní úřad volí nájem u soukromníka. Argumentuje například Prahou 7, která se rozhodla pro koupi vlastního sídla. Štěpánek tvrdí, že Praha 4 utratí celkem za pronájem přes 1,5 miliardy a přesto nebude mít po 35 letech nic. Pouze bude mít předkupní právo. Štěpánek míní, že radnice mohla sídlit například v objektu Budějovická alej, který byl podle něj k mání za 772 miliónů, či postavit si dům nový, který by vyrostl na obecním pozemku a přišel by na zhruba půl miliardy. Kritiku ale vedení radnice odmítá s tím, že koupě by městskou část neúměrně zadlužila. A zaštiťuje se i analýzou Ernst & Young, která vyhodnotila nájem u polikliniky jako nejvýhodnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestavba nádraží Vyšehrad je opět ve hře

Stavební odbor výstavby pražského magistrátu na konci července zrušil rozhodnutí úřadu Prahy 2 z loňského prosince, který zamítl projekt rekonstrukce nádraží...

Metro na Veleslavíně přitahuje developery

Nejen chystaná stavba autobusového terminálu s parkovištěm pro 600 aut u veleslavínského nádraží poznamenává současnou podobu tohoto koutu Prahy 6. V pondělí...

Výběr článků

Načítám