Hlavní obsah

Zdevastovaný prostor u Milovic je pro kraj strašákem

Právo, Radek Plavecký

Bolavým místem a výstrahou je neustále pro Středočeský kraj bývalý vojenský prostor po nejrůznějších armádách kolem Milovic na Nymbursku. S rozsáhlým zdevastovaným územím si stále nikdo neví rady.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prostor bývalého letiště Boží dar je jedním z prostorů, pro které nelze dlouhodobě najít využití.

Článek

Na problematiku využití území, které naposledy spravovala sovětská armáda a po jejím odchodu stát převedl zpustlé pozemky s desítkami ještě zpustlejších staveb na Středočeský kraj, narazil nedávno hejtman David Rath (ČSSD). Ten při projednávání záměru ministerstva obrany zrušit vojenský újezd Brdy zdůraznil, že by kraj neměl udělat stejnou chybu jako s Milovicemi.

„Kraj za bývalého vedení převzal obrovské území s rozbořenými sklady, paneláky a mnoha budovami, skrz které je nyní vidět, usazují se v nich bezdomovci a různá individua. Odhadujeme, že jejich asanace bude stát stovky miliónů korun,“ uvedl Rath.

Středočeský kraj na konci minulého roku našel zájemce o území. Už dříve shodil ze stolu záměr na vybudování velkého nákladového letiště. „To by neúměrně zatížilo celou oblast. Kloníme se k rekreačně-sportovnímu využití celého prostoru,“ dodal Rath. Proto vedení kraje vybralo společnost Mladá RP, která si území pronajala na 25 let za 25 miliónů korun s tím, že pronajímatel bude financovat asanaci území.

Realizace vázne

Kraj odsouhlasil, aby zde vznikla sportoviště, vědecký park se stovkami pracovních míst, na stole byl i nápad na vybudování fotovoltaické elektrárny na ploše letiště Boží dar, od toho ale už nájemce ustoupil. Vzniknout tady mají i byty a výrobní a skladovací prostory. Realizace ale vázne.

„Nájemce na tom půl roku pracuje, ale zatím nemá hmatatelný výsledek. Podle smlouvy má však ještě dost času,“ reagoval hejtman na dotaz, zda a jak se daří prostor využít.

V části Mladá se podařilo alespoň zrekonstruovat paneláková sídliště po armádě, a město se tak obrovsky rozrostlo. S jeho okolím je to ale horší.

V lesích je stále možné narazit na rozpadající se domy, sklady, bunkry a další objekty. Kromě toho je ale také zamořena půda, do níž v předcházejících desetiletích vypouštěly armády naftu a další ropné produkty, a narazit ve zdejších lesích na rezivějící munici také není nic neobvyklého.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Palachova domu ve Všetatech má být muzeum

Pětadvacetiletý mladík z Prahy Jan Poukar chce z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku vybudovat muzeum. Informují o tom internetové stránky,...

Výběr článků

Načítám