Hlavní obsah

Chrám v Polné po velké rekonstrukci změní barvu

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický chrám Nanebevzetí Panny Marie v Polné, na kterém v současné době probíhá velká rekonstrukce, čeká proměna ve velkém. Obnova interiéru byla rozšířena i na vnější plášť objektu a nová fasáda bude mít jinou barvu, než na jakou byli polenští obyvatelé po léta zvyklí.

Článek

Chrám má svou bohatou historii a jeho výzdoba patří mezi nejpůsobivější interiéry u nás. Nejednoho obyvatele však překvapila nově zvolená kombinace barev, která vystřídala původní světle žlutou, již vídávali obyvatelé města od nepaměti. Kombinace s červenou na aktivních prvcích, tedy pilastrech, římsách, hlavicích a ostěních je tak pro většinu lidí poněkud nečekaná a není divu, že se někteří z nich ozvali prostřednictvím veřejného dopisu.

„Dvojí barevnost nové fasády vychází striktně z nálezů a je prokazatelně nejstarší barevnou vrstvou. To znamená, že jen světlá barva se objevila na fasádě až poté, co byla nějakou dobu dvoubarevná v kombinaci červená a lomená bílá,“ reaguje na tento podnět Petr Severa, který je vedoucím oddělení specialistů NPÚ ÚOP v Telči.

Foto: Profimedia.cz

Interiér chrámu v Polné.

Každá akce vyvolá reakci, obzvlášť pokud jde o takto významnou historickou památku. Na druhou stranu je ale dobře, že se občané Polné o své památky tolik zajímají. Podle NPÚ není rekonstrukce stavby omylem či pochybením. Chrám prý opět získá na monumentalitě a bude lépe korespondovat s výzdobou interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Palachova domu ve Všetatech má být muzeum

Pětadvacetiletý mladík z Prahy Jan Poukar chce z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku vybudovat muzeum. Informují o tom internetové stránky,...

Výběr článků

Načítám