Hlavní obsah

Finanční poradna: Chci hypotéku a mám záznam v registru, co teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen asi velmi málo z nás se po dobu svého života nesetkalo s žádným úvěrovým produktem. Postupem času se pak každému z nás může stát, že se opozdí s jeho splátkou, což se do budoucna může stát opravdu velkým problémem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pokud jste se rozhodli jít do banky žádat o hypoteční úvěr, musíte se smířit s tím, že si vás banka před samotným schválením úvěru pořádně prověří. Dle bankovního zákona jsou totiž jednotlivé banky oprávněny, i bez vašeho souhlasu, shromažďovat a vyměňovat si navzájem informace o tom, jaké bankovní produkty jste v minulosti čerpali a jak se vám dařilo při jejich splácení, stejně tak se pak finanční instituce zajímají o to, kolik máte aktuálně půjčeno v jiných finančních institucí, aby tak byly schopny posoudit vaši schopnost úvěr splácet, a to i pokud je vaše aktuální úvěrová historie bez kaňky.

V bance mi řekli, že mám záznam v registru, co s tím?

V první řadě je nutné zjistit, ve kterém z registrů máte záznam, to by vám měli být schopni, říct v bance, ve které právě o úvěr žádáte. Následně nezbývá než zapátrat v paměti, trochu si sáhnout na svědomí, a ubezpečit se, jestli jste se daného deliktu dopustili nebo ne. Byť se to stává jen velmi zřídka, záznam v daném registru může být učiněn i chybou ze strany dané členské instituce. Pokud je tak tomu i ve vašem případě, máte víceméně vyhráno.

Platební morálka je pro banky zásadní

Pokud jste však skutečně v minulosti se splácením klopýtli, a ve vaší bance vám tak nejsou ochotni úvěr poskytnout, nabízí se ještě varianta, kdy budete o hypoteční úvěr žádat u banky, která do daného registru nenahlíží. To však platí pouze v případě, že máte záznam v Nebankovním registru klientských informací či registru SOLUS, do Bankovního registru klientských informací totiž nahlížejí všechny banky.

"Někteří klienti možná nad opožděnou splátkou mávnou rukou, či se svým laxním přístupem opožděného splácení dopouštění dokonce opakovaně. Banky však mají v tomto směru odlišný pohled na věc, platební morálku klienta berou velmi vážně," popisuje praxi Ing. Petra Benešová, hypoteční specialista společnosti Broker Consulting, a.s.

I v případě, že máte záznam v Bankovním registru, ještě není vše předem ztraceno. Jednotlivé bankovní instituce na dané delikty nahlíží rozdílně, to již však nelze porovnat, protože banky přistupují k žádostem o úvěr opravdu individuálně, vždyť jde většinou o velké peníze.

Na vaše dotazy odpovídá Petra Benešová ze společnosti Broker Consulting.

Manželka, ještě za svobodna, opožděně uhradila splátky na kreditní kartě, nyní nám to dělá problémy při vyřizování úvěru, který nám nikde nechtějí dát. Ty splátky byly celkově tři. Máme i pár nabídek od společností, které nekontrolují registry, jejich úrokové sazby jsou pro nás však nepřijatelné. Máme vůbec šanci na pořízení bytu na úvěr s rozumným úrokem?
Záznam v bankovním registru může být někdy opravdu nepřekonatelnou překážkou, ne však v tomto případě. Pokud máte příjem v takové výši, že by banka poskytla úvěr vám, jako jedinému žadateli, je řešením rozdělení společného jmění manželů, tzn. kupovaná nemovitost by byla ve vašem výhradním vlastnictví. Pokud nemáte dostatečný příjem na to, abyste o hypoteční úvěr mohl žádat sám, bez manželky, je dalším řešením přizvání další osoby k této žádosti, např. sourozenec či rodiče. Variant je opravdu několik, proto nezbývá než doporučit celou záležitost konzultovat s nezávislým hypotečním specialistou.
Možná se můj dotaz nehodí do vaší poradny, rád bych se vás ale zeptal, co má obyčejný člověk udělat pro to, aby získal u hypotečního úvěru úrokovou sazbu uváděnou na reklamních letácích bank. Rád bych si vyřídil hypotéku, v bance mi ale vždy nabídli sazbu vyšší, než jakou uvádějí v reklamách. Na moji otázku, proč tomu tak je, mi nikdo nedokázal odpovědět.
Úroková sazba uváděná v reklamách, na billboardech, reklamních letácích apod. bývá z drtivé většiny sazbou „od“. Touto sazbou jsou pak úročeny hypoteční úvěry žadatelů, kteří splňují již v reklamě nezmiňované podmínky, jakými jsou třeba výše vlastních prostředků, výše příjmu, či dokonce společenské postavení. Byť se to může zdát jako otřepaná fráze, tuto sazbu, či sazbu této podobnou, vám může pomoci dosáhnout nezávislý hypoteční specialista. Schůzka se seriózním specialitou je nezávazná a bezplatná, a jsou vám během ní porovnány nabídky všech bank na trhu. A to za zvýhodněných podmínek, kdy je hypoteční specialista schopný po analýze konkrétního zadání úrokovou sazbu dále snížit při vyjednáváních s jednotlivými bankami. Touto schůzkou nemáte tedy co ztratit, ba naopak, můžete na ní pouze vydělat.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám