Hlavní obsah

Ceny cihlových bytů opět začínají mírně růst

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací realitní kanceláře M&M Reality došlo v České republice k růstu cen bytů v cihlové zástavbě v průměru o tři procenta.

Foto: Profimedia.cz

Potenciál pro pokles cen mají v Česku už jen novostavby.

Článek

Mezi několik málo okresů, kde došlo za posledních šest měsíců k drobné korekci cen cihlových bytů směrem dolů, patří Blansko, Litoměřice, Most, Semily, Třebíč či Ústí nad Orlicí.

Důvod poklesu je podle spolumajitele realitní kanceláře M Reality Miroslava Jonáše jednoduchý: nabídka je vyšší než poptávka. S nižší poptávkou po nákupu nemovitostí souvisí velmi často i obtížná situace na místním trhu práce.

Za poklesem cen jsou spekulace

„Pokud se v Česku hovoří o stále trvajícím poklesu cen, nejde o ceny skutečně realizovaných obchodů, ale o ceny požadované. Jen pro příklad: pokud bude majitel bytu chtít prodat svou garsonku na panelovém sídlišti za 20 miliónů korun a dá takový požadavek i do inzerátu, rozhodně to neznamená, že byt za takovou cenu prodá. Postupně půjde samozřejmě s cenou dolů, to však neznamená, že ceny skutečně klesají,“ upozornil Miroslav Jonáš.

Ceny paneláků jsou na reálné hodnotě

V případě panelových sídlišť se v průměru za celou Českou republiku dá hovořit o stagnaci cen bytů. „Jejich ceny šly v celostátním průměru od roku 2008 dolů zhruba až o čtyřicet procent. Nyní se dostaly na reálnou hodnotu – propad v případě neatraktivních panelových sídlišť splnil svou roli. Díky tomu se byty v panelu staly pro svou cílovou skupinu opět cenově dostupnými,“ uvedl Jonáš.

Potenciál pro pokles cen tak mají v Česku už jen novostavby. Zde odhaduje analýza realitní kanceláře M Reality do konce letošního roku propad cen ještě ve výši deseti procent.

Novostavby jsou dražší než v Německu

„Nepředpokládáme, že zvýšení DPH zvýší i zájem kupujících o stále výrazně předražené nové developerské projekty. Ty jsou jen pro zajímavost v Česku při porovnání s podobnými projekty v Německu dokonce dražší. U nových domů půjdou ceny dolů v průměru o pět procent ještě do konce roku,“ prohlásil Miroslav Jonáš.

V případě starších rodinných domků se dá očekávat v průměru za celou Českou republiku stagnace cen.

Cena pozemků poroste

Nejvyšší nárůst cen se dá do konce roku očekávat u pozemků. „Pozemky podle našich předpovědí zvýší do konce roku svou hodnotu v průměru o šest procent,“ shrnul Miroslav Jonáš.

Reklama

Výběr článků

Načítám