Hlavní obsah

Středočeský kraj začne s opravami zahrad za sto miliónů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj se chystá zahájit opravy dvou velkých zahrad u svých objektů v regionu. Jedná se o zahradu u Jezuitské koleje v Kutné Hoře a také o prostranství u zámku v Buštěhradu na Kladensku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kutnohorská Jezuitská kolej a její okolní prostranství jsou místem společenských akcí.

Článek

Rada kraje schválila vítěze výběrového řízení na zhotovitele zahrad v Jezuitské koleji. „V nejbližších dnech bude s vítězem uzavřena smlouva a pak konečně začnou obnovovací práce. Termín dokončení rekonstrukce zahrad určený na rok 2012 není tedy ničím ohrožený a v dohledné době se zahrady začnou budovat. Středočeský kraj počítá s předpokládanými náklady ve výši sto miliónů korun,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková.

Změní se tím tvář centra Kutné Hory

Zanedbané prostranství v centru historického města by se během jednoho roku mělo proměnit. „V plánu je vytvořit volné trávníkové plochy určené pro různé aktivity. Bude tu i několik netypických přírodních prvků a zákoutí pro odpočinek i kulturní prožitky. Vzniknout má například přírodní amfiteátr nebo vodní schody,“ upřesnila Mascheková.

Součástí zahrad bude i výsadba ukázkové vinice s použitím u nás již téměř zapomenuté odrůdy v kombinaci s nově vyšlechtěnými sortami. V zahradách bude i vyhlídka směrem k chrámu svaté Barbory. Další a zároveň nejrozsáhlejší částí navrhované revitalizace je podle kraje tzv. městský park, který bude mít charakter reprezentační a relaxační zeleně.

Rekonstrukce čeká i Buštěhrad

Dalším místem, kam kraj investuje dalších asi šest miliónů korun ze svého rozpočtu, bude zahrada u zámku Buštěhrad, pro niž rada Středočeského kraje schválila projektový záměr.

„Cílem projektu je obnova stávající historické zámecké zahrady tak, aby mohla sloužit jako plnohodnotné společenské a kulturní středisko v rámci města Buštěhrad. V plánu je zachovat stávající cenné dřeviny, doplnit stromy, keře, trávníky a okrasné záhony,“ uvedla Mascheková.

Kraj se teď chystá vyhlásit soutěž na výběr dodavatele a plánované ukončení prací je v březnu 2012. Středočeský kraj plánuje zámek Buštěhrad opravit celý a i na budovu se připravuje soutěž na zhotovitele. Vzniknout by tady měly podle dřívějších vyjádření hejtmana Davida Ratha (ČSSD) především reprezentativní prostory či muzeum.

Reklama

Související články

Trutnov přispěje na opravy podloubí domů

Částku pět miliónů korun vyčlenilo do roku 2013 město Trutnov na opravu podloubí lemujícího celé centrální Krakonošovo náměstí a také přilehlé ulice.

Výběr článků

Načítám