Hlavní obsah

Odborníci: Přehodnoťte demolici domu v centru Prahy

Právo, Petr Janiš

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) dostal od třinácti předních profesorů architektury, dějin umění a estetiky podnět, aby obnovil řízení o domu 1601/II na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Besser původním rozhodnutím souhlasil s jeho demolicí, již umožnil verdikt magistrátních památkářů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dům 1601/II na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice představuje podle předních expertů syntézu novoklasicismu a kubismu z 20. let 20. století.

Článek

Třináct profesorů v čele s Rostislavem Šváchou z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR zpochybnilo jednotlivé argumenty, jež k ministrovu rozhodnutí vedly. Například tvrzení, že by se investor novostavby mohl na českém státu zahojit, pokud by nemohl bourat a poté stavět. Investor podle nich nemá v ruce žádný dokument, o který by mohl takový požadavek opřít.

Píší také, že vyšly najevo nové skutečnosti. Především to, že magistrátní odbor památkové péče nezohlednil názor státní památkové péče, bagatelizoval autorství, které lze „jednoznačně přisoudit architektu Bohumíru Kozákovi s dosud nevyjasněným přispěním pražského německého architekta Josefa Zascheho“.

A že dům, který má investor na podzim zbourat, je příkladem syntézy stylů – novoklasicismu a kubismu – z 20. let 20. století. Neměl by proto platit závěr magistrátních památkářů, podle nichž současný dům nevykazuje „dílčí památkové nebo urbanistické hodnoty“.

Proti demolici nejsou jen odborníci

Odborná a laická veřejnost demolici, již Besserovo rozhodnutí umožnilo, odmítá. Veřejný občanský protest, který zformuloval Klub Za starou Prahu, proti Besserovu rozhodnutí podepsalo asi 14 tisíc lidí.

Třináct profesorů zdůraznilo, že obnova řízení je ve veřejném zájmu. Ministerstvo pouze potvrdilo přijetí dopisu. „Nyní je tento podnět v procesu zpracování. Své stanovisko sdělí ministerstvo kultury nejprve žadateli,“ reagovala pro Právo Eva Tichá z tiskového oddělení ministerstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám