Hlavní obsah

Trutnov přispěje na opravy podloubí domů

Právo, Vladislav Prouza

Částku pět miliónů korun vyčlenilo do roku 2013 město Trutnov na opravu podloubí lemujícího celé centrální Krakonošovo náměstí a také přilehlé ulice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Již opravená část podloubí v centru Trutnova opět září novotou.

Článek

Podloubí pod historickými domy představuje především celkovou délkou architektonický unikát města. Dotaci do výše 40 procent prokazatelných nákladů, původně cílenou hlavně na majitele domů stojících na náměstí, město nyní rozšířilo o přilehlé podloubím lemované ulice. Opravy podloubí díky dotacím začaly v polovině loňského roku.

„Fasády domů na náměstí jsou až na výjimku udržované. Do podloubí se ale příliš neinvestuje. Příspěvkem chceme motivovat majitele domů ke zlepšení vzhledu náměstí,“ uvedl starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Akce má přimět majitele domů k dalším opravám

Krok patřící v čase výdajových úspor k výjimečnějším učinila trutnovská radnice z ryze pragmatického důvodu s cílem pobídnout majitele nemovitostí k nezbytným opravám. Náměstí prošlo kompletní rekonstrukcí před možná třiceti lety, od té doby zub času zanechal na některých domech viditelné stopy.

„Snaha radnice je vidět a dělá Trutnov, kam pravidelně jezdím, skutečně hezčí,“ konstatoval Jaroslav Žáček z Ostravy. Dobu zkrášlovacího projektu stanovilo město na příštích šest let. Majitele domů radnice oslovovat nehodlá. Vlastníci musejí vyvinout vlastní iniciativu. Nabídky dotačních peněz doposud pomohly opravit podloubí pod šesti trutnovskými domy.

„Město renovaci podloubí zatím podpořilo dvěma milióny korun. Letos jsme schválili zatím jednu žádost soukromých majitelů domů v městské památkové zóně a další dva možnost příspěvku zaujala,“ přiblížil Adamec. Opravy podloubí probíhají podle předem připraveného architektonického návrhu. Studie představující nezbytné vodítko způsobu renovačních prací ušetří majitelům domů čas i peníze.

Město chce nalákat nové turisty

„Po odsouhlasení studie orgány města by tak měla být v příštím roce k dispozici metodika oprav na všechna podloubí v historickém centru Trutnova,“ podotkla mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.

Peníze vložené do rekonstrukce podloubí chce Trutnov dostat zhodnocené zpět oklikou prostřednictvím zvýšeného turistického zájmu. Turisté obvykle vyhledávají hlavně čistá napohled příjemná místa. „Jenom zlomek náměstí v Česku lemuje po celé délce podloubí tak jako v Trutnově, čímž je toto město unikátní,“ poznamenal Adamec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám