Hlavní obsah

Rekonstrukce pražského paláce Svět začala bouráním

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem června nastoupili do libeňského paláce Svět s bývalým kinem Dukla po dvou desetiletích chátrání dělníci se sbíječkami.

Článek

K najmutí demoliční čety přiměla italského majitele radnice Prahy 8. Panují obavy, že konstruktivistická památka vezme za své nebo utrpí škody. Atmosféra Libně 50. a 60. let, jak ji v automatu Svět neopakovatelně zachytil Bohumil Hrabal, se už nevrátí.

Sbíječky už zničily původní logo. „Podařilo se nám zachránit jen střepy, které padaly z pěti metrů na zem a nikde nebyl žádný stavební dozor, žádný restaurátor,“ řekla Právu Eva Tomková, která iniciovala petici za záchranu paláce. Ten je podle ní od roku 2003 dokonce národní kulturní památkou.

Praha 8 ústy své mluvčí Radky Wallace-Prokopové oznámila, že automat Svět je zdevastovaný a bude nahrazen „věrnou kopií“. Zda se ještě někde bude vařit levná polévka a jíst vestoje na hliníkových pultech, je však spíše nepravděpodobné. Chátrání neušly ani luxusní byty ve stejnojmenném paláci.

„Jeho majitel, italský podnikatel Antonio Crispino, se v něm chystá stavět nové byty. V přízemí chce vybudovat komerční prostory, v plánu má i obnovu automatu Svět,“ uvedla mluvčí. Radní Matěj Fichtner z TOP 09, která opravu paláce Svět před volbami slibovala, tvrdí, že demolice části směrem do Zenklovy ulice je kvůli technickému stavu nevyhnutelná. Podle něho jsou na to hned dvě povolení.

Plánovaná demolice

„Demolice stávající boční přístavby a její nahrazení replikou původní přístavby jsou součástí jak stavebního povolení z 25. února 2008, tak rozhodnutí o změně stavby před jejím dokončením ze dne 19. února 2010,“ uvedl Fichtner.

Od vydání stavebního povolení, k němuž museli dát souhlas magistrátní památkáři v čele s Janem Kněžínkem, se však s palácem nedělo nic. Ve čtvrtek lidé nesouhlasící s podobou rekonstrukce umístili na ohradu fatalistický nápis: „Konec Světa? Dřív, než si myslíte.“

Jejich obavy sdílí Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu (NPÚ). Šefců připustil, že i NPÚ kvůli špatnému stavu s částečnou demolicí automatu s určitými připomínkami souhlasil. „Magistrát nedávno zahájil s vlastníkem správní řízení. Majitel musí učinit opatření, aby zabránil dalším škodám,“ citovala ČTK Šefců.

Opoziční zastupitel Prahy 8 Petr Vilgus (SZ) přirovnal situaci k bourání Zimního stadiónu Štvanice, jenž také měl vysokou památkovou ochranu. „I když se postaví replika, zmizí genius loci. Mohli bychom také kvůli technickému stavu zbořit Karlův most a postavit ho znova,“ řekl Právu Vilgus.

Palác s kavárnou, knihovnou i byty

Nelze ani vyloučit, že stavební ruch po zbourání části Světa utichne a radnice bude muset hledat na italského majitele nové páky. Společnost Crispino nemovitosti podle serveru Praguewatch.cz už v roce 2007 slíbila, že památku zrekonstruuje tak, „aby připomínala život Bohumila Hrabala“.

Palác Svět se stejnojmenným kinem, které později dostalo název Dukla, postavil v letech 1923 a 1924 stavitel František Havlena. Železobetonový palác také sloužil jako kavárna s restaurací, automat, knihovna a byly v něm desítky bytů. Chátral už ve vlastnictví OPBH i po privatizaci, kdy se střídali jeho majitelé. Firma Crispino nemovitosti palác získala v roce 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám