Hlavní obsah

Stavba Šípkova mrakodrapu v Pardubicích se odkládá na neurčito

Právo, Zdeněk Seiner

Mimořádný zájem veřejnosti odborné i laické vzbudil v minulém roce záměr nizozemských investorů postavit v Pardubicích na Spravedlnosti avantgardní polyfunkční mrakodrap Babylon. Autorem projektu je architektonická kancelář Bořka Šípka.

Foto: Repro, Právo

Tvář Babylonu naznačuje hmotová studie.

Článek

Zastupitelé Pardubic přípravné práce minulý týden zablokovali, neschválili dva důležité dokumenty – plánovací smlouvu a regulační plán pro polyfunkční dům Babylon.

„Já věřím, že se k tomu vrátíme, že to není škrt, ale jen odklad. Málo měst se může chlubit tím, že má dům od Šípka. Tenhle je nádherný. Ale prostě jsou tu překážky, problémy, které je třeba řešit,“ připustil s viditelným zklamáním náměstek pardubické primátorky Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice).

Problém je doprava

Základním problémem je dopravní propustnost území. Už teď je lokalita sevřená ulicemi Na Spravedlnosti, Pichlova, Jana Palacha a S. K. Neumanna jedním z mimořádně dopravně bolavých míst v Pardubicích. Po stavbě Babylonu, kde by bylo nejen 200 bytů, ale i kanceláře renomovaných společností, by se provoz násobil, parkovací kapacita už dnes nedostatečná, by nevyřešily ani podzemní garáže Babylonu.

Foto: Repro, Právo

Tvář Babylonu naznačuje hmotová studie.

„Prvním krokem, který bude potřeba udělat, je zadání dopravní studie, která by problém oblasti řešila.“ dodala primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP). S tímto postupem souhlasí nakonec celá radniční koalice. „Nejdřív ale musíme území vyřešit dopravně a pak sem pustit parádní architekturu,“ řekl primátorčin náměstek František Brendl (Pardubáci). „Tu dopravní studii jsme měli mít už někdy v roce 2005,“ připustila primátorka. Bylo to však míněno především jako kritický osten bývalému vedení pardubického magistrátu.

„Dopravní řešení je nutné. Je to oblast mimořádně zajímavá a atraktivní. I kdyby se tu nestavěl Babylon, a já věřím stále, že bude. Měli bychom mít vytvořeny podmínky i pro další investory. Aby se tady například mohl stavět objekt lékařských ordinací Vektor II nebo byly zastavěny plochy po bývalých skladech Mototechny,“ soudí náměstek Bílek.

Reklama

Související témata:

Související články

Empire State Building slaví narozeniny

Jedna z nejznámějších budov světa slaví své osmdesáté výročí. Celých čtyřicet let byla dokonce nejvyšší budovou světa, překonala ji až známá „Dvojčata,“ World...

Výběr článků

Načítám