Hlavní obsah

Karlínský Main Point má oblé barevné křivky

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pojmem kancelářská novostavba si leckdo představí železobetonovou konstrukci zformovanou do co nejúspornějšího a nevzhledného tvaru. Nemusí to tak být, jak ukazuje budova Main Point Karlín podle projektu studia DaM. Oblé křivky mohou očím zvyklým na ostré hrany a špičaté schválnosti ulevit.

Foto: Petr Janiš, Právo

Oblé tvary fasády zdůrazňují slunolamy z barevného sklobetonu.

Článek

„Plynulá křivka fasády umožňuje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu. Fasáda je modulována podle rozvržení pracovních míst,“ uvedl v popisu projektu architekt Jiří Hejda ze studia DaM. Veliké množství oken odstíní slunolamy ze sklobetonu, místnosti nebude třeba v létě tolik chladit. Slunolamy možná zeslabí i hluk z frekventované Pobřežní ulice, kvůli němuž se vše stavělo z akustických tvárnic.

Třináctipodlažní budova včetně několikapatrových podzemních garáží už stojí kousek od karlínské památkové zóny. Odděluje ji od blízkého hotelu Hilton Negrelliho viadukt – jak malý se zdá být ve srovnání se současnou architekturou, jež má jednou zaplnit celý Rohanský ostrov. U karlínského Main Pointu není třeba řešit otázku, kdo si nové kanceláře pronajme, když těch prázdných je plné celé město. Jde o stavbu, jejímž investorem jsou pojišťovny. A Kooperativa s Českou podnikatelskou pojišťovnou, jež patří do skupiny Vienna Insurance Group, by Main Point také měly obsadit.

Kolaudace v létě

„Určitě to využijeme celé. Stěhovat bychom se měli někdy na přelomu roku,“ řekl Právu mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Kolaudace Main Pointu, na němž stavbaři z PSJ po roce a půl už finišují, by se patrně měla odehrát koncem léta. Výše investice se odhadovala na 750 miliónů korun, zda se cenu podaří dodržet, není jasné.

Main Point nemá představovat nový přístup, jen pokud jde o vnější vzhled. Počítá se s tím, že k chlazení se využije vltavská voda z proplachovacího kanálu, který pod budovou teče. Majitel domu i případní nájemci obchodů či restaurací by tak měli ušetřit za elektřinu. Budova nebude muset používat standardní suché chladiče, díky tomu nemá tolik zatěžovat životní prostředí. Na projektu spolupracovala americká společnost Albanese, jež navrhovala ekologicky šetrné mrakodrapy v New Yorku.

Střecha novostavby u křižovatky ulic Pobřežní a U Nádražní lávky (na hranici centra metropole) má být zelená. Vedle toho vznikne nová ulice mezi Pobřežní a Rohanským nábřežím. A nad Pobřežní se už klene nová lávka pro pěší.

Pokud by se pojišťovny rozhodly část budovy pronajmout, architekti slibují, že lze určitou část domu snadno pro nového nájemce vydělit. Main Point tak prý lze rozčlenit horizontálně i vertikálně. Do nové dominanty bude jezdit 2250 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám