Hlavní obsah

Jihlavská radnice se rozroste o novou budovu

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlavská radnice se rozšíří. Nová budova by měla vyplnit proluku ve spodním traktu v ulici Hluboká. Zastupitelé schválili 2,5 miliónu korun na projektovou přípravu. Novostavba prý přijde levněji než rekonstrukce památkově chráněné budovy, která je dosud pro tyto účely v rezervě.

Foto: Jana Pechová, Právo

Dostavba proluky zabere současné parkoviště pro úřad, což je jedním ze silných protiargumentů.

Článek

Informace zastupitele zjevně poněkud zaskočila. Dvacet pět z nich nakonec bylo pro, což pro schválení návrhu stačilo, řadě z nich nicméně vadil způsob, jakým se o věci dozvěděli.

„Pokud se proluka, která je tam přes 50 let, měla někdy řešit, pak to bylo v době, kdy jsme radnici draze rekonstruovali. Nová stavba nyní zakryje pohled na upravený dvůr s parčíkem a Prchalovými sochami. Navíc ubere už tak chybějící místa k parkování,“ argumentoval proti Pavel Šlechtický (KSČM).

Navíc připomněl, že na projekt rekonstrukce bývalé vojenské správy v ulici U Mincovny, která původně měla přinést zoufale chybějící prostory pro potřeby úřadu, se již vydalo přes 630 tisíc korun.

Primátor Jaroslav Vymazal (ODS) Šlechtickému ostré výtky vyčetl. Následně uvedl, že rekonstrukce historicky chráněné budovy by odčerpala zhruba 80 miliónů korun a stejně by vzhledem k četným omezením nepřinesla potřebnou výměru – novostavba v proluce tak prý přijde levněji a uspokojí požadavky daleko lépe. Problémy s parkováním přitom podle primátora platí pro obě lokality stejně.

Problém s parkováním

Na Vymazalovo shrnutí reagoval Martin Fiala (TOP 09) a mluvil z duše řadě svých kolegů. „Se záměrem dostavby proluky nemám absolutně problém. Ten mám s tím, jak nám to bylo předhozeno. Zastupitelé, kteří chodí do zaměstnání, nemají čas obíhat radniční odbory a získávat informace,“ zkritizoval podkladové materiály, v nichž prý chybělo právě těch pár zdůvodňujících slov, která přednesl primátor Vymazal.

V éteru tak nakonec zůstala viset pouze problematika parkování, u níž Vratislav Výborný (ČSSD) zdůraznil, že věta „musí se to nějak vyřešit“ je pro tak důležitou věc značně nedostatečnou odpovědí.

Pouze devět ze 34 přítomných nakonec nepodpořilo návrh, který by měl pomoci soustředit do jednoho místa například živnostenský úřad, který je v pronajatých prostorách, odbor správy realit sídlící v budově plné bariér a prostory pro archív, který je dlouho bolavým místem magistrátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám