Hlavní obsah

Legendární moskevský hotel Nacional jde do dražby

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární hotel Nacional v centru Moskvy, mezi jehož hosty patří světoví politici i hvězdy showbusinessu, je na prodej. Do dražby půjde podle předpokladů v létě.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský hotel National

Článek

Vyvolávací cenu má moskevská radnice, která je jeho stoprocentním vlastníkem, oznámit koncem června. Budoucí majitel si bude muset připravit pěkný balík peněz - experti hodnotu hotelu Nacional odhadují na 80 až 120 miliónů dolarů (1,3 až 2 miliardy Kč). A mají proč: v hotelu s výhledem na Kreml je 206 pokojů se vzácným starožitným vybavením a právě starožitnosti tvoří až třetinu jeho ceny. Koupí navíc investice končit nebudou. „Hotel potřebuje opravit, poslední velká rekonstrukce tu proběhla v roce 1995,“ upozorňuje expertka na hotelový byznys Marina Smirnovová.

V luxusu bydlel málem i Masaryk

Pětihvězdičkový hotel na rohu ulic Tverskaja a Mochovaja za sebou má bohatou historii. Patří k nejstarším moskevským hotelům, postaven byl v roce 1903 jako luxusní zařízení světové třídy vybavené vybranými materiály. Výjimečný byl i po technické stránce - od počátku v něm nechyběly na tu dobu nejnovější vymoženosti, jako výtahy, telefony na pokojích a splachovací záchody. Stal se proto vyhledávaným místem ubytování pro tehdejší smetánku.

V roce 1917 měl pobyt v hotelu naplánovaný i budoucí československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Při cestě z nádraží do hotelu ho ale v revoluční Moskvě zastihla přestřelka mezi bolševickými povstalci a vládním vojskem a Masaryk se před ní na poslední chvíli ukryl v nedalekém hotelu Metropol, kde střelbu v bezpečí přečkal. Nacional se tak jeho návštěvy nedočkal.

Logo vodky vzniklo v restauraci

Po Velké říjnové revoluci Nacional zabrala sovětská vláda a hotel dostal nové jméno – První Dům Sovětů. Ve dvoupokojovém apartmá tu v březnu 1918 několik dní bydlel i sovětský vůdce Vladimir Iljič Lenin, jeho žena Naděžda Krupská a sestra Marija Uljanovová. Svému původnímu účelu začal Nacional znovu sloužit až v roce 1932. Koncem třicátých let pak přišla další z památných událostí, kterými se hotel dodnes chlubí. V místní restauraci sovětský umělec Andrej Ioganson navrhl dodnes známou etiketu vodky Stoličnaja, zobrazující protilehlý hotel Moskva.

Dnes Nacional patří mezi nejlépe hodnocené moskevské hotely, jedna noc tu stojí od 7000 rublů (4200 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Prastarý mlýn změní skauti v učebnu ekologie

Ekologické vytápění pomocí termálních čerpadel a další využívání přírodních zdrojů energií. To jsou jen některé projekty, které se použijí při opravě více než...

Výběr článků

Načítám