Hlavní obsah

Velké Meziříčí neví, co s darem od kraje

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budova bývalého domova důchodců ve Velkém Meziříčí, kterou kraj věnoval městu, se pro tamní radnici stala danajským darem.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Budova v havarijním stavu, kterou na město převedl kraj, se stala pro radnici danajským darem.

Článek

Objekt v centru, v němž svého času sídlil i bývalý okresní úřad, je totiž staticky narušený a město zatím marně hledá jeho nové využití. Po úvahách o jeho rekonstrukci se vedení města kloní spíše k demolici. Podle statického posudku se totiž budova téměř nedá zachránit, o čemž se radní byli přesvědčit na vlastní oči.

Zastupitelé města přitom už v roce 2007 souhlasili s tím, že budovu převezmou od kraje a dokonce zvažovali, že do ní přesunou radnici.

„Tehdy totiž o špatném stavu domu nevěděl ani kraj, ani město a navíc byla stavba v třicátých letech postavená jako sídlo okresního úřadu. Chápu tedy svého předchůdce, že sem chtěl radnici přestěhovat,“ řekl starosta Radovan Necid (ODS). Nyní má radnice starou stavbu v havarijním stavu doslova na krku a čekají ji velké výdaje.

„Odhady na rekonstrukci se pohybují kolem 150 miliónů korun. Znamenalo by to postavit nové stropy, opravit celou budovu. Přitom je naprosto nesmyslné, že bychom ji mohli jako úřad užívat, je příliš velká,“ konstatoval Necid. Město má nyní tři možnosti. Stavbu zakonzervovat a ročně platit stovky tisíc korun za údržbu, nebo ji prodat s tím, že bude čelit i spekulantům.

Stropy hrozí zřícením

„Třetím řešením je demolice a nasmlouvaná dotace od kraje na ni do výše tří miliónů korun. Zůstal by nám dobrý pozemek s infrastrukturou, který by jednou v budoucnu, až se změní ekonomická situace, mohlo město prodat,“ uvažoval starosta.

Na neutěšený stav budovy se přišlo v roce 2007 a zjištění bylo hrozivé – stropy totiž podle posudku hrozily zřícením. V té době přitom domov důchodců byl ještě v provozu a kraj proto přijal blesková havarijní opatření.

„Zaměstnanci hlídali, aby se v pokojích neshromažďovalo více osob, byl vypracován evakuační plán pro případ havárie,“ popsala tehdejší dění ředitelka Helena Chalupová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám