Hlavní obsah

Do privatizace v Praze 2 půjde 130 domů

Právo, Hynek Paštěka

Rada Prahy 2 schválila základní parametry privatizace domů a bytů. Nyní je musí ještě projednat a odsouhlasit zastupitelstvo. „Byli bychom rádi, aby se na nich shodla koalice s opozicí, že dosáhneme přijatelného kompromisu,“ podotkl starosta druhé městské části Jan Paluska (ODS).

Foto: Jana Šprunková, Právo

Praha 2 také zájemcům o privatizaci chce nabídnout možnost vzít si na privatizaci půjčku u některých bank. Ilustrační foto

Článek

Domů vhodných k privatizaci má nyní Praha 2 asi 130. Schválená pravidla umožňují prodej jak celých domů, tak i jednotlivých bytů. Cenu za metr čtverečný stanoví odhadem znalci a bude doplněna i o cenu podílu na společných prostorách a zastavěném pozemku.

„Cena by se mohla pohybovat okolo 20 tisíc korun na metr čtverečný. Je ale hrubý odhad, někde to může být více, někde méně. Záleží skutečně na znaleckých posudcích,“ uvedl Paluska. Zástupce starosty Václav Vondrášek (ODS) dodal, že cena nebude odpovídat například cenám bytů na některých sídlištích. Prodej má být také zajištěn proti pokusům o spekulace.

Přínos převyšuje miliardu

Očekávaný výnos z privatizace převyšuje jednu miliardu korun. „Je to opět velmi hrubý odhad. Vychází z toho, že je zde 130 domů, v každém průměrně 16 bytů. Příjem by byl zhruba 1,2 miliardy korun v případě, že by o privatizaci měla zájem polovina nájemníků,“ vysvětlil Paluska.

Radnice ale odhaduje, že by příjem mohl být i vyšší, vzhledem k privatizaci některých nebytových prostorů a k tomu, že některé byty půjdou do dražby, kde se jejich cena proti té obvyklé zvedne. Praha 2 také zájemcům o privatizaci chce nabídnout možnost vzít si na privatizaci půjčku u některých bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám