Hlavní obsah

Národní dům v Bohumíně znovu získá secesní půvab

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propadnutí části stropu nad hlavním schodištěm urychlí záchranné práce Národního domu v Bohumíně. Kompletní rekonstrukce bývalého hostince a hotelu U Zeleného stromu, který se stal na dlouhá desetiletí centrem kulturního života ve Starém Bohumíně, by měla vyjít na zhruba 80 miliónů korun.

Článek

Secesní kulturní památka z roku 1902 chátrala léta v soukromých rukou. Zdevastovaný objekt se podařilo městu odkoupit před čtyřmi lety za 6,5 miliónu korun. Za projekční práce potřebné k rekonstrukci už zaplatila bohumínská radnice další 2 milióny.

„S rekonstrukcí Národního domu jsme počítali, zřícení části stropu jen urychlí zahájení oprav. Momentálně čekáme na statický posudek a technologické návrhy na jednotlivé záchranné práce od projektanta,“ vysvětlil starosta Petr Vícha (ČSSD) s tím, že „velkou“ opravu mohou nahradit postupné práce, které potrvají více let.

„Kompletní rekonstrukci jsme před havárií odhadovali na dva roky stavebních prací. Teď se nám může rekonstrukce protáhnout, a to z finančních důvodů, protože při jejím financování z vlastních zdrojů bychom kvůli tak vysoké částce museli odložit mnoho dalších investičních akcí.“

Propadlý strop nebyl překvapením

Vícha věří, že město je schopno ze svých prostředků zvládnout rekonstrukci památky během tří let.

Po rekonstrukci má Národní dům disponovat restaurací, tanečním sálem, hotelem, výstavními prostory a informačním centrem. „Projektová dokumentace je hotová. Teoreticky bychom mohli zítra vyhlásit výběrové řízení na stavitele. Záleží ale na financích. Rekonstrukce by přišla na 80 miliónů a dosud se nenašla vhodná dotace,“ sdělila vedoucí odboru rozvoje a investic Jitka Ptošková.

Podle Stanislava Svrčiny z majetkového odboru nebyla zpráva o propadnutém stropu nečekaným překvapením. „Pád zřejmě způsobilo napadení trámů plísněmi a houbami. Svou roli hrálo také stáří,“ objasnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Prastarý mlýn změní skauti v učebnu ekologie

Ekologické vytápění pomocí termálních čerpadel a další využívání přírodních zdrojů energií. To jsou jen některé projekty, které se použijí při opravě více než...

Výběr článků

Načítám