Hlavní obsah

Finanční poradna: Kdy je ještě výhodné „stavebně spořit“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření patřilo před pár lety téměř bezkonkurenčně mezi nejlepší způsob, jak bez rizika zhodnotit své úspory. Většina majitelů smluv ho nezakládala s úmyslem využít úvěr na bydlení, ale jen jako bezpečné a dobře zhodnocené uložení peněz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vždy platilo, že výhodnost tohoto produktu závisí na jeho nastavení. Jen při správné kombinaci délky spoření a výše měsíční úložky využil majitel stavebního spoření na maximum výhod státního příspěvku.

V loňském roce došlo u stavebního spoření k legislativním změnám, které vedly ke snížení státního příspěvku a zdanění úroků od roku 2011. Ovšem na konci dubna Ústavní soud rozhodl, že je nutné tyto změny, aby platily i v roce 2012 a později, znovu schválit v legislativním procesu. O tom, jak je to tedy se stavebním spořením v současnosti, jsme už psali v článku Stavební spoření ve světle nových událostí (zde).

Vyplatí se ještě?

Mnoho lidí si v současné době měnících se podmínek klade otázku, zda se ještě vyplatí ukládat volné peněžní prostředky do „stavebka“, nebo nadešel čas najít si výhodnější způsob spoření.

Podle odborníků na finance má stavební spoření u nás silnou tradici a i přes provedené škrty zůstává stále jednou z nejlepších možností střednědobého (6 let) bezpečného spoření pro konzervativní typy lidí. Rozhodně už ale nemá na finančním trhu tak výsadní postavení a lidé, kteří hledají způsob, jak spořit své peníze, si mohou vybírat ze široké škály jiných možností.

„U spoření je nejdůležitější, v jakém časovém horizontu chcete spořit,“ říká Jan Lener ze společnosti Broker Consulting a dodává: „Pokud máte v úmyslu spořit delší dobu (6 a více let) nabízí český trh řadu výhodných produktů.“ Jedním z těch, které stojí podle jeho slov za úvahu, jsou programy pravidelného investování. Peníze jsou přístupné (na rozdíl od stavebního spoření, kde se ke svým úsporám dostanete až za 6 let), zhodnocení může dosáhnout zajímavých hodnot (5-7 %) a výnos je osvobozen od zdanění.

Nevýhodou je, že toto zhodnocení není garantováno a může být v některých letech i záporné, ale při správném nastavení investiční strategie vzhledem k délce spoření je riziko poklesu hodnoty investice velmi malé.

Poraďte se s odborníkem

Spoření a „drobné“ investování je oblast velice obsáhlá. Pokud si nevíte rady, nechte si poradit od odborníků. Vyberte si nezávislého finančního poradce, který nebude pracovat pro jednu investiční společnost nebo banku, ale nabídne vám několik variant řešení z celého finančního trhu. Chtějte od něj znát všechna pro a proti, nebojte se zeptat na všechno, čemu nebudete rozumět. Jde o vaše peníze a skutečný odborník vám ochotně vše vysvětlí.

Na vaše dotazy odpovídá Petr Rozkošný ze společnosti Broker Consulting.

Rádi bychom si s přítelem koupili společně byt v panelovém domě a později ho zrekonstruovali. Na tuto rekonstrukci však nemáme žádné vlastní prostředky. Lze ji také řešit pomocí hypotéky?
Určitě, účelem hypotečního úvěru může být koupě i následná rekonstrukce nemovitosti (bytu), odhad ceny nemovitosti bude v tomto případě stanoven na cenu budoucí, tzn. cenu, jakou bude mít váš byt po provedení rekonstrukce. K tomu bude smluvní odhadce banky potřebovat rozpočet prací, které hodláte v rámci rekonstrukce realizovat, stačí opravdu jednoduchý přehled a banku nebude zajímat ani to, kdo vám byt zrekonstruuje. Zároveň budete muset předložit doklad o koupi bytu – kupní smlouvu. Banky však v rámci rekonstrukcí financují pouze věci, které jsou pevně spjaty s nemovitostí, neuspějete tedy například s kašmírovým kobercem. Proto bych vám doporučil rekonstrukci a celý hypoteční úvěr konzultovat s nezávislým hypotečním specialistou.
Před rokem jsme se pustili do rekonstrukce našeho rodinného domu, vše jsme financovali z vlastních zdrojů, rekonstrukce se nám však nečekaně o několik stovek tisíc prodražila, a my již nemáme finanční prostředky na její dokončení. Lze si vzít na zbývající část rekonstrukce hypotéku?
Ano, rekonstrukce nemovitosti je standardním účelem hypotečního úvěru, vzhledem k tomu, že se zřejmě jedná o výrazně částku v řádech statisíců korun, jistě by stálo za zvážení financovat rekonstrukci pomocí úvěru ze stavebního spoření, mohli byste se tak vyhnout zástavě nemovitosti, která je u hypotečního úvěru povinná. A co navíc, u hypotečního úvěru i u úvěru ze stavebního spoření si můžete nechat zpětně proplatit již provedené práce, pokud ovšem byly řádně zdokladovány, proplatit lze samozřejmě i část těchto provedených prací, výhodou pak je, že již nemusíte dokládat doklady na práce, které budou prováděny po čerpání úvěru, ať již hypotečního či toho ze stavebního spoření.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám