Hlavní obsah

Na pražské Pankráci revitalizují kancelářskou budovu

Právo, Hynek Paštěka

Poměrně netradiční přístup zvolil developer v případě kancelářské budovy Průmstavu ve Štětkově ulici č. 18 na pražské Pankráci.

Foto: archiv , Právo

Nový vzhled domu z roku 1976 na pražské Pankráci.

Článek

Místo zbourání architektonicky cenné budovy či ponechání pouze venkovní fasády a dostavby zbytku se rakouská společnost rozhodla celou budovu zachovat, pouze ji přizpůsobit dnešním technologiím a požadavkům nájemců. Firma S B Gruppe budovu, pocházející z roku 1976, jejímž autorem je architekt Jan Štípek, koupila v roce 2006. Následně si nechala vypracovat analýzy a různé varianty, jak s ní naložit.

„Komunikovali jsme přitom s magistrátem, památkáři. V úvahu připadalo i zbourání původní budovy, nakonec jsme se ale rozhodli pro její rekonstrukci,“ řekl člen představenstva společnosti Franz Paul Bauer.

Nová budova dostala název Qubix 4 Praha. Ten odkazuje na čtverec či kvádr, který je nejen základním prvkem vzhledu celé budovy, ale je plánován i do nejmenších detailů uvnitř budovy. Zatím je však dokončena pouze hrubá stavba, s ukončením prací se počítá na konci tohoto roku. Celý komplex má mít 13 tisíc metrů čtverečních kancelářské plochy.

„Dostat do ruky objekt, který je v každé učebnici architektury, znamená adrenalin a trochu jsou tam i obavy. Ovšem hlavní architekt Martin Tröthan velmi dobře využil původní budovu. Na rekonstrukci se podílel i architekt Štípek, a to s takovým zápalem, jako by ji projektoval znovu,“ uvedla ředitelka developmentu S B Gruppe v České republice Hana Šantrochová. Firma celkem do rekonstrukce investuje 300 miliónů korun.

Foto: archiv, Právo

Původní stavba

Proti původní budově došlo ke zvětšení oken, která byla osazena nejmodernějšími skly. Díky nim a také izolaci budova plní přísné limity energetické úspornosti.

Richard Biegel z Klubu za starou Prahu si nemyslí, že by přestavba zachovala původního ducha stavby.

„Je určitě pozitivní, že struktura domu zůstala zachována. Na druhou stanu, pokud bychom se zamysleli nad charakteristikou a kvalitou původního domu, je to právě jeho drsnost a hrubost. V novém návrhu vidím jakoby zkultivovanou stavbu, která se podřizuje moderním trendům, jako je otevřenost a vzdušnost. Podle mne tedy nejde o reinkarnaci stavby, ale o její razantní přeměnu. Robustnost je záměrně potlačena. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám